Crna hronika

BEĆIROVIĆ: Izvor za tekst “U mreži” je nalogodavac ubistva mog brata

Crnogorski biznismen Zoran Bećirović, kako saznaje Portal Analitika od izvora iz tužilaštva, još u martu je zatražio od ove institucije da pokrene istragu i utvrdi ko je bio izvor novinarkama “Monitora” za sporni tekst “U mreži” koji je objavljen u ovom nedjeljniku u martu 2011. godine.
BEĆIROVIĆ: Izvor za tekst “U mreži” je nalogodavac ubistva mog brata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Bećirović je u martu saslušavan u tužilaštvu u okviru istrage ubistva njegovog brata Dragana, koji je ubijen iz zasjede, ispred zgrade u kojoj je stanovao, u budvanskom naselju Golubovina,10. aprila 2011. godine.

On je tokom saslušanja od tužilaštva zatražio da pokrenu istragu i utvrde ko je, kako je kazao, “naručilac teksta” i ustvrdio da je to direktan trag do nalogodavca ubistva njegovog brata. Kazao je i kako je taj tekst bio medijska najava ubistva Dragana Bećirovića, jer je objavljen dvadesetak dana prije zločina. Svoje sumnje, kako je kazao naš izvor iz tužilaštva, potkrijepio je i navodima kako se baš u tom tekstu prvi put pominje njegov brat kao formalin vlasnik preduzeća iza kojih je stajao on.

Bećirović je u tužilaštvu izjavio da se prije tog teksta isključivo on dovodio u vezu sa vlašću i pojedinim biznismenima, kao i podzemljem, ali da u tom tekstu nije ni pomenut, nego je u taj kontekst stavljen njegov brat.  

U Osnovnom sudu u Podgorici sutkinja Ana Delić, juče je presudila da su novinarke “Monitora” Milka Tadić - Mijović i Milena Perović – Korać povrijedile čast i ugled biznismena Stanka Subotića - Caneta, objavljivanjem teksta “U mreži”. Proces je vođen po Subotićevoj tužbi, koji je za naknadu štete tražio euro i objavu presude u štampanom izdanju i na internet stranici “Monitora”. Presuda nije pravosnažna.

U spornom tekstu Subotić je označen i kao vlasnik kompanija iza kojih stoji Bećirović.

Zoran Bećirović juče je, nakon izricanja presude, saopštio da ona i nije mogla biti drugačija, s obzirom na činjenicu da “svi u Crnoj Gori znaju da su “Avala”, “Bjanka”, Skijalište, “Klub 88”, kompanije “Bepler i Džejkobson” i  “Caledro trading limited” bili u mom vlasništvu ili suvlasništvu sa drugim partnerima, a ne sa Stankom Subotićem”.

- Ovaj tekst je napisan i naručen da bi se mom pokojnom bratu Draganu Bećiroviću nacrtala meta, 20 dana prije ubistva, što ja godinama tvrdim – naveo je Bećirović.

On je Portalu Analitika kazao da bi poslije ovakve presude bilo normalno da se u sudskom postupku utvrdi ko je naručio ovaj, kako je kazao, lažni tekst, ne želeći da komentariše naša nezvanična saznanja da je takav zahtjev još u martu uputio i tužilaštvu tokom saslušanja u okviru istrage ubistva njegovog brata.

Dragan Bećirović ubijen je 10. aprila 2011. godine, oko tri sata iza ponoći, a dvojica osumnjičenih za učešće u ovom zločinu uhapšena su skoro četiri godine kasnije, 22. januara ove godine. Danilovgrađani Marko Šaranović (30) osumnjičen je da je plaćenik koji je, sa još neidentifikovanim pomagačem, ubio Bećirovića. Njegov sugrađanin Nikola Bulatović (32) tereti se da je imao zadatak da unajmi ubice. Šaranović je u pritvoru, dok se Bulatović brani sa slobode. I jedan i drugi negirali su navode krivične prijave.

Nakon zločina, medijima su iz policije, preko nezvaničnih izvora, tokom istrage plasirane razne verzije, od te da je Bećirović slučajno ubijen tokom pljačke, preko informacija da ga je ubio neko od nezadovoljnih radnika koji je dobio otkaz, do tvrdnji da iza ubistva stoji ruska mafija u znak osvete ili kao opomena njegovom starijem bratu Zoranu Bećiroviću...

Policija je tek u januaru ove godine zvanično saopštila da se sumnja da se radi o naručenom zločinu. Ko su nalogodavci i koji su motivi ubistva za sada je tajna.

K. K.

foto: dan.co.me

Portal Analitika