Kultura

Miloš KARADAGLIĆ: Radim na albumu koji će mnoge iznenaditi

Naredni album, koji će biti objavljen 2016. godine, biće nešto potpuno drugačije, nešto što mislim da će možda i iznenaditi publiku. Biće dosta gostiju sa kojima ću izvoditi kompozicije - i solista, i većih orkestara, i kamernih ansambala, a album će naredne godine čuti i publika u Crnoj Gori, najavio je za Portal Analitika naš renomirani gitarista Miloš Karadaglić.
Miloš KARADAGLIĆ: Radim na albumu koji će mnoge iznenaditi
Portal AnalitikaIzvor

On je juče sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, kojim je dirigovao Grigorij Krasko, u punoj sali Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" na Cetinju priredio skoro dvočasnovni koncert u kome su, može se reći, uživali i izvođači i publika. Najavljen kao zvanično otvranje prvog Montenegro International Theatre Festival - MIT Fest, nastup CSO i svjetske zvijezde klasične gitare privukao je brojne ljubitelje muzike. Program večeri otvorili su crnogorski simfoničari izvođenjem Simfonije br. 7 Ludviga van Betovena na - za njih malenoj - sceni teatra u prijestonici. Nakon pauze, na scenu je izašao i Karadaglić, pa sa CSO izveo Koncert za gitaru i orkestar - Aranhuez Hoakina Rodriga, po kojem nosi ime treći studijski album našeg gitariste. Riječ je o djelu koje je već izvodio sa najznačajnijim orkestrima širom svijeta od izlaska tog albuma početkom prošle godine. Crnogorska publika već je čula Karagalića s ovim koncertom koji je prije nepune dvije godine izveo na zatvaranju 12. Don Brankovih dana muzike KotorArta, uz međunarodni No Border Orchestra koji vodi i diriguje Premil Petrović.

- Od tada sam se mnogo promijenio. Sazreo sam i kao umjetnik i kao čovjek. Kada je sve ovo počelo 2010. godine, bio sam jedan mladi umjetnika koji je pokušavao na sve strane da na dokaže, da ga primijete velike izavačke kuće, menadžeri, koncertne dvorane. A onda sam odjedanput bio izložen svemu što nosi ovaj posao na direktan i agresivan način. To je za mene, u početku, bio pomalo šok, ali sam se vremenom sa svime time nosio. Uostalom, to je bilo ono što sam oduvijek htio, jer sam maštao o takvom životu. U početku sam zaista bio puno pod stresom i sve sam burno proživljavao. Ali, upravo u protekle dvije godine počeo sam da uživam u svemu ovome i to mi je donijelo neku novu energiju koju sam u stanju da dijelim s publikom dok sviram na sceni. To je najljepši osjećaj koji postoji, nešto o čemu sam stalno sanjao, a sada sam dostigao nivo sa kojeg mogu da idem dalje i da kao klasični gitarista otvorim, na neki način, novo poglavlje u svom životu - kazao je Karadaglić.

1305milos1Uz Aranhuez, on je publici na Cetinju podario još emocija kroz čak četiri numere koje izveo na bis. Prve dvije veoma popularne kompozicije izveo je u pratnji CSO - Špansku serenadu nepoznatog autora i Libertango Astora Pjacole, gdje im se pridružio i mladi crnogorski harmonikaš Miroslav Ilić. A onda je sam izveo još dva pažljivo birana djela - Mlinarev ples iz Trorogog šešira Manuela de Falje (Danza del molinero) i Milongu Horhea Kardoza. I sve ovacije ove večeri podsjetili su ga na njegovu prvu nagradu koju je osvojio prije 19 godina.

- Za mene su Cetinje i scena Kraljevskog pozorišta zaista posebne zbog mojih početaka, prvog nastupa i ovacija koji sam ovdje imao kada sam dobio prvu Zlatnu liru sa 13 godina. Zato, kada sam dobio poziv da sviram na ovoj sceni na otvaranju MIT festivala, bio sam mnogo srećan. Ovdje sam svirao na završnom koncertu svih dobitnika i sjećam se da je publika zaista burno reagovala, što me iznenadilo, ali istovremeno probudilo tu želju da stalno budem na sceni. Da se to veče nije desilo, možda danas ne bih bio ni muzičar, ko zna. Od tada do danas kada imam 32 godine, bilo je toliko toga lijepog, ali i izazova i prepreka, uspona i padova... I nakon što sviram po cijelom svijetu i izvodim stotine koncerata godišnje na svim meridijanima, vratio sam se u "Zetski dom" gdje je sve počelo. Ovo je za mene, a nadam se i za publiku, bilo zaista posebno veče.

Naš proslavljeni gitarista ističe da na svakom od tih stotina koncerta koje godišnje priredi publici širom svijeta, da sve od sebe.

- A kada sviram kod svojih - onda dam i malo više. Jer, kada vidite u publici ljude koji vas podjećaju na djetinjstvo, na period koji je u mom životu bio zaista jako lijep, vraćate se na početak, na onu osnovu koja na sebi drži sve ono što se danas dešava. Jer, da nije tog temelja, ne bi bilo ni svega ovoga danas. Zato se nadam da su se svi oni večeras lijepo osjećali kao ja - potcrtao je Karadaglić.

Nakon niza koncerata, kako solističkih tako i sa orkestrima, našeg najpoznatijeg klasičnog muzičara očekuje snimanje novog albuma za Mercury Classic - etiketu sa najvećim mladim muzičarima današnjice renomiranog Deutsche Grammophon-a.

- Naredni album biće nešto potpuno drugačije, nešto što mislim da će možda i iznenaditi publiku. Pravimo jedno muzičko putovanje - putovanje u kome ćete muziku otkrivati i prepoznavati na drugačiji način. Trenutno sam u procesu rada na tom albumu i mogu da kažem da sam veoma zadovljan. Biće dosta gostiju sa kojima ću izvoditi kompozicije na ovom albumu - i solista, i većih orkestara, i kamernih ansambala. I taj album će naredne godine čuti i u publika u Crnoj Gori - najavio je Karadaglić nakon koncerta u "Zetskom domu".

K.J.

Foto: Lars Borges / Mercury Classics

Portal Analitika