Region

Tajni pregovori u Kumanovu, ko je sve zvao "Komandanta Sokolija"

Serija tajnih razgovora vođa naoružane grupe u Kumanovu i makedonskih zvaničnika. Neuspješna misija čovjeka od povjerenja Alija Ahmetija. I dalje je nejasno što su željeli "Komandant Sokoli" i njegova grupa. Policija i dalje traži Sulejmana Osmanija...
Tajni pregovori u Kumanovu, ko je sve zvao "Komandanta Sokolija"
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i šef tajne policije Sašo Mijalkov podnijeli su ostavke nedugo poslije tajanstvenog sastanka u jednoj zapadnoj ambasadi, gdje su im, navodno, predočeni dokazi o tajnim razgovorima njihovih operativaca sa vođama naoružane grupe u Kumanovu, piše portal Plusinfo.

Operativci makedonske policije, sa znanjem Jankulovske i Mijalkova ili bez njihovog znanja, pokušali su da "potplate" komandante kumanovske grupe da napuste taj grad, što je protumačeno kao "znak slabosti pa su borbe u Kumanovu nastavljene".

Telefoni komandanata u Kumanovu nijesu pozivani samo iz Skoplja, tvrde albanski portali u Makedoniji.

Navodno, lider Demokratske unije za integracije i nekadašnji komandant albanskih gerilaca u Makedoniji Ali Ahmeti poslao je emisara da razgovara sa Samijem Ukšinijem "Komandantom Sokolijem", ali bez značajnijih rezultata.

Ahmeti je u pregovaračku misiju poslao Sadulaha Durakua, koji je, kao i 2005. godine u Kondovu, pokušao da situaciju sredi bez sukoba. "Komandant Sokoli" i pripadnici te grupe, međutim, nijesu željeli da ga saslušaju. Duraku tvrdi da nije uspio ni da sazna motive akcije Sokolijeve grupe.

Agim Krasnići je, 2005. godine, nekoliko mjeseci "kontrolisao" Kondovo, mjesto nadomak Skoplja, prijeteći da će bombardovati grad. Krasnići se na kraju predao, a zbog prijetnji je osuđen na šest godina zatvora.

Ahmeti, koji je dobar dio političke strategije posljednjih dana zasnivao na posjeti albanskog premijera Edija Rame i kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Tetovu, moraće da smisli drugačiji pristup, pošto su Rama i Tači "posjetu odložili" za bolji trenutak.

Nekadašnji komandant ONA, takođe, do sada nije komentarisao događaje u Kumanovu, zauzimanje karaule Gošince i bombaški napad na sjedište DUI u Maloj Rječici kod Tetova. O tome će, najavljeno je iz njegove stranke, sjutra govoriti na televiziji Alsat-M.

Saborci Alija Ahmetija, poput Džezaira Šaćirija "Komandanta Hodže" zatražili su od Ahmetija da napusti vladu dok "Komandant Sokoli" ne bude pušten na slobodu.

Istovremeno, makedonska policija je potvrdila identitet dvojice poginulih vođa grupe iz Kumanova - Mirsada Ndredžaja "Komandanta NATO" i Bega Rizaja "Komandanta Begua".

I dalje traje potraga za Sulejmanom Osmanijem, uhapšenim tokom borbi u Kumanovu, koji je pobjegao pošto je policiju odveo do mjesta na kojem je bilo sakriveno oružje iz karaule Gošince.

RTS

Portal Analitika