NATO

CG u potpunosti posvećena ispunjavanju preduslova za članstvo u NATO

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić se nada da će Crna Gora nastaviti svoj angažman u Avganistanu kao buduća članica NATO. On je naglasio da NATO ne može napraviti grešku ukoliko joj do kraja godine uputi poziv za članstvo.
CG u potpunosti posvećena ispunjavanju preduslova za članstvo u NATO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je to poručio na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sa operativnim partnerima koji učestvuju u Misiji “Odlučna podrška” i potencijalnim operativnim partnerima.

Sastankom je predsjedavao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Pozdravljani su uspješan prelaz NATO misije ISAF na neborbenu trening misiju Odlučna podrška, kao i dalji koraci za preuzimanje pune odgovornosti za bezbjednost zemlje od strane avganistanskih odbrambenih i bezbjednosnih snaga (ANDSF).

"Ocijenjeno je da je dalje prisustvo saveznika i partnera, kako bi pomogli bržoj demokratskoj tranziciji, od velikog značaja za budućnost Avganistana. Učesnici sastanka su ponovili spremnost za obezbjeđivanje finansijskih kontribucija za jačanje ANDSF za period od 2015. do 2017. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Lukšić je pozdravio proces političke tranzicije i nastavak daljih reformi u Avganistanu, istakavši da se čak i sa postojećim izazovima, proces institucionalnih promjena nastavlja u pozitivnom smjeru.

"On je informisao da je drugi kontigent crnogorskih vojnika raspoređen u Regionalnoj komandi Sjever pod komandom Njemačke, te da je Crna Gora spremna da nastavi da doprinosi zajedničkim naporima u Avganistanu, kako u nacionalnom svojstvu, tako i putem regionalnog angažmana u okviru Američko-jadranske povelje (A5). Potpredsjednik Lukšić je, takođe, izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti svoj angažman u Avganistanu kao buduća članica NATO", stoji u saopštenju.

Prije početka sastanka Lukšić je održao predavanje na Atlantskom Samitu za mlade na kojem je učestvovalo četrdeset delegata iz preko trideset zemalja NATO i Partnerstva za mir, kojim je predsjedavao generalni sekretar Asocijacije Atlantskog saveza (ATA) Džejson Vajsman.

Lukšić je informisao o reformama u ključnim oblastima evroatlantske integracije Crne Gore, kao i o očekivanjima od decembarskog sastanka ministara vanjskih poslova NATO, naglasivši da NATO ne može napraviti grešku ukoliko joj do kraja godine uputi poziv za članstvo.

Na marginama sastanka u Antaliji potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić imao je bilateralni susret sa ministarkom vanjskih poslova Estonije Kejt Pentus-Rosimanus.

Tom prilikom razmijenjena su mišljenja o procesu integracije Crne Gore u EU i NATO. Ministar je naglasio da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju neophodnih preduslova za članstvo u NATO, te da u skladu sa tim sa optimizmom očekuje ministarski odluku u decembru ove godine. Ministarka Pentus-Rosimanus je istakla punu podršku Estonije politici otvorenih vrata NATO i proširenju Alijanse, te u tom smislu, ambicijama Crne Gore za dobijanje poziva za članstvo. Ona je takođe podvukla spremnost Estonije da podrži napore Crne Gore u komplementarnom procesu pridruživanja EU.

Potpredsjednik Lukšić je takođe imao imao bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova Bugarske Danijelom Mitovim sa kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i o procesima evropske i evroatlantske integracije. Mitov je ponovio punu podršku njegove zemlje integraciji Crne Gore u NATO i EU i istakao uvjerenje da će odluka Alijanse u decembru biti pozitivna za Crnu Goru.

Na sastanku sa ministarkom vanjskih poslova Gruzije Tamarom Beručašvili istaknuta je zajednička spremnost za jačanje bilateralne saradnje i razmjene iskustva u procesu integracija. Ministarka Beručašvili je najavila učešće na 2BS konferenciji početkom juna u Budvi, što će biti prilika i za bilateralnu posjetu Crnoj Gori. Na sastanku je takođe dogovoreno skoro potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između dva ministarstva.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Holandije Bertom Kundersom, potpredsjednik Lukšić je ponovio posvećenost Crne Gore članstvu u NATO kao i nastavku daljih reformi u četiri ključne oblasti. Informisao je takođe o napretku Crne Gore u pregovorima sa EU, sa akcentom na poglavlja 23 i 24, imajući u vidu da Holandija početkom naredne godine predsjedava Unijom. Ministar Kunders je istakao spremnost Holandije da pomogne Crnoj Gori u procesu evroatlantske integracije, te u tom smislu izrazio spremnost da posjeti Crnu Goru. Ministri su, takođe, dogovorili jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima, naročito kada je u pitanju turizam i prava ranjivih grupa.

U razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Viktorijom Nuland razmijenjena su mišljenja o aktuelnim reformama u Crnoj Gori, posebno u oblasti evroatlantskih integracija. Minstar je detaljno informisao o aktivnostima koje Crna Gora preduzima u četiri ključne oblasti, kao i o planovima za naredne mjeseca prije donošenja odluke o pozivu Crne Gore u NATO decembra ove godine.  U tom kontekstu, Nuland je najavila spremnost da u susret decembarskom sastanku posjeti Crnu Goru.

Portal Analitika