Region

Hag odbio Karadžićev zahtjev

Pretresno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića za održavanje statusne konferencije o njegovom zdravlju.
Hag odbio Karadžićev zahtjev
Portal AnalitikaIzvor

"Pretresno vijeće ne vidi bilo kakav razlog da sazove statusnu konferenciju", piše u saopštenju Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije dostavljenog medijima.

U saopštenju se navodi i da je "dobrobit optuženog i njegovo zdravstveno stanje od najvećeg značaja za Pretresno vijeće", prenosi b92. 

"Vijeće je uzelo u obzir rezultate krvi optuženog, ali bez ikakvog konkretnog pravnog lijeka traženog u Zahtjevu, po tom pitanju i (stoga) Pretresno vijeće ne vidi bilo kakav razlog da sazove statusnu konferenciju", saopštio je Haški tribunal. 

Karadžić je u dopisu sudijama Haškog tribunala, u aprilu, zatražio da se održi statusna konferencija između 1. i 9. juna ove godine, na kojoj bi se razgovaralo o njegovim zdravstvenim problemima, s obzirom da ima povišen nivo šećera u krvi. 

U podnesku, Karadžić je takođe naveo da je alarmiran sve gorim zdravstvenim stanjem drugih zatvorenika u Haškom pritvoru, te bi zbog toga na statusnoj konferenciji želio da razgovara o uslovima u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu. 

Bivši predsjednik RS u podnesku podsjeća da mu Haško tužilaštvo još uvijek nije dostavilo sve dokaze koje je tražio, "zbog čega će uskoro sudijama podnijeti 98. u nizu podnesaka, u kojem će se žaliti na takvu praksu tužilaštva”.

Portal Analitika