Politika

ŠARANČIĆ: Maksimalno iskoristiti IPA fondove

Socijalistička narodna partija Crne Gore ocjenjuje da Vlada Crne Gore i tim za pregovore sa Evropskom unijom moraju mnogo ozbiljnije, transparentnije i odgovornije da se pozabave pitanjem pretpristupne finansijske pomoći, kako bismo stekli više povjerenja evropskih partnera i maksimalno iskoristili novac koji je građanima prijeko potreban, izjavio je član Odbora za evropske integracije ispred te partije mr Danko Šarančić.
ŠARANČIĆ: Maksimalno iskoristiti IPA fondove
Portal AnalitikaIzvor

On je, uoči sjutrašnje rasprave u Skupštini povodom predloga zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma između Crne Gore  i Evropske komisije o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći EU Crnoj Gori u okviru instrumenta pretpristupne podrške (IPA II), istakao da je riječ o veoma važnom sporazumu sa EU, kojim će se definisati naredna sedmogodišnja finansijska perspektiva podrške.

"U trenutku kada Parlament treba da ratifikuje ovaj instrument pretpristupne podrške težak 270,5 miliona evra, još uvijek nemamo ni približno dovoljno informacija kakva je bila implementacija prethodnog i šta je on konkretno značio za državu. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da nema, ili bar nijesu vidljivi, konkretni benefiti za građane Crne Gore od prethodno utrošenih 245 miliona iz IPA-e i koja traje od 2007. godine. I pored 170 zaposlenih službenika, koji su kao dio strukture direktno uključeni u aktivnost implementacije, mi još uvijek nemamo niti jednu završenu reviziju trošenja sredstava po pojedinim projektima i pored zakonske obaveze koja je konstituisana prije nekoliko godina", naveo je Šarančić u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Evidentna su, kako je dodao, i značajna kašnjenja u uspostavljanju tzv. decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima  kada je u pitanju komponenta pet – poljoprivreda i ruralni razvoj, o čemu su i više puta stizala upozorenja iz Evropske komisije.

"Ima li zbog toga izgubljenih sredstava i što je još važnije, ima li nečije odgovornosti u svemu ovome, pitanje je, svakako, za Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i nadležne institucije ove države. Poseban, možda i najveći problem u cijeloj priči, su finansijski kapaciteti lokalnih samouprava koji su, zahvaljujući fiskalnoj politici Vlade Crne Gore, takvi da u ogromnoj većini slučajeva nemaju mogućnosti ni da simbolično učestvuju u predfinansiranju ili kofinansiranju IPA projekata, a koje je prema procedurama neophodno da bi se uopšte započeo bilo kakav posao. Da li neke opštine moraju da prodaju imovinu da bi realizovale ugovorene obaveze kao što je bilo slučajeva? Poražavajuća je i činjenica da je Glavni grad koji ima, ili bi bar trebalo da ima, najrazvijenije kapacitete za apsorbovanje donatorskih sredstava, iskoristio svega oko 600.000 eura za razliku od mnogih, mnogo manjih opština koje su povlačile višemilionske iznose. Zbog svih ovih razloga, najodgovorniji ljudi koji sjede u Vladi i pregovaračkoj strukturi, moraju mnogo ozbiljnije, transparentnije i odgovornije da se pozabave ovom problematikom, kako bi smo stekli više povjerenja evropskih partnera i iskoristili prijeko potreban novac", zaključio je Šarančić.

Portal Analitika