Abiznis

Mijušković reizabran za potpredsjednika Foruma komora Jadransko - jonskog regiona

Forum privrednih komora Jadransko - jonskog regiona (AIC Forum), koji okuplja 47 komora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Italije, Grčke, Slovenije i Crne Gore, održan je u Draču od 11. do 13. maja 2015. godine. Crnogorsku delegaciju na ovom skupu predvodio je predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković.
Mijušković reizabran za potpredsjednika Foruma komora Jadransko - jonskog regiona
Portal AnalitikaIzvor

Skupština Foruma je jednoglasno usvojila prijedlog Upravnog odbora da Rodolfo Giampieri, predsjednik Lučke uprave Ankone, i u periodu 2015. do 2017. bude predsjednik Foruma Jadransko jonskih privrednih komora. Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, izabran je za potpredsjednika ove međunarodne komorske asocijacije. Mijušković je ovu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu.

Tema Foruma komora Jadransko - jonskog regiona bila je „Nove razvojne politike za malo i srednje preduzetništvo i sastavni faktori”. Posebna pažnja posvećena je politici klastera, odnosno njegovim prednostima i otklanjanju prepreka na koje nailaze kompanije u procesu formiranja ovog oblika udruživanja. Predstavljena su iskustva klastera izvrsnosti u EU i međunarodnom okviru.

U okviru Foruma, pored plenarnog dijela, održani su i okrugli stolovi za ribarstvo i akvakulturu, turizam, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, transport, žensko preduzetništvo i EU projekte. Usvojeni su zaključci okruglih stolova, a poseban akcenat  dat je potencijalnim zajedničkim projektima u okviru ove regije.

Osnovni ciljevi Foruma su pokretanje i podsticanje privredne i kulturne integracije komora, podrška evropskim integracijama, podsticanje rodne ravnopravnosti, afirmisanje vansudskih procedura kod rješavanja privrednih sporova. Posebna pažnja posvećuje se aktivnostima promocije i integracije područja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i razvoju Jadransko-jonske makroregije.

Portal Analitika