Društvo

Preko 80 osoba željelo da da krv na proslavi Nedjelje Crvenog Krsta

Preko 80 osoba se danas prijavilo, na centralnoj proslavi povodom obilježavanja Nedejelje Crvenog krsta (CK) da da krv. Neki od njih međutim nisu mogli da doniraju krv, saopštila je za Portal Analitika, Milica Kovačević iz Crvenog krsta Crne Gore (CKCG).
Preko 80 osoba željelo da da krv na proslavi Nedjelje Crvenog Krsta
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Crveni krst Crne Gore je danas na Trgu Republike u Podgorici organizovao centralnu proslavu Nedjelje Crvenog krsta koja traje od 8. do 15. maja.

„Željeli smo da na interaktivan način predstavimo građanima Crveni krst i naše osnovne programe i da pozovemo građane da se uključe u neki od naših programa u skladu sa njihovim interesovanjem“, kazala je Kovačević.

Ove godine obilježava se 140 godina postojanja i djelovanja Crvenog krsta u Crnoj Gori, kao i 50 godina postojanja fundamentalnih principa CK.

„Ovogodišnja proslava Nedjelje Crvenog krsta je posvećena osnovnim principima Crvenog krsta i u skladu s tim organizovana je centralna proslava. Svaki šator na Trgu Republike nosi naziv jednog od sedam principa i ujedno predstavlja neku od naših ključnih aktivnosti. U okviru proslave organizovano je i dobrovoljno davalaštvo krvi, pored toga za naše najstarije sugrađane organizovali smo mjerenje krvnog pritiska i novoa šećera u krvi, tu su volonteri koji govore o svojim aktivnostima, prikazujemo kako djelujemo u nesrećama, kako radimo sa romskom populacijom i slično“, objasnila je Kovačević.

1305ck2

Kako kaže u CK svako može da nađe svoje polje interesovanja, te da vidi način kako da se uključi u programe CK.

Volonterka CK, Nikolina Kojović koja je nešto više od godinu u organizaciji i koja učestvuje u brojnim akcijama, inicijativama, projektima, kaže da je u pomenutoj organizaciji zato što osjeća da je to njena dužnost.

„Osjećam se kao biće koje je korisno i koje pomaže svojoj zajednici i svojoj zemlji. Ovom prilikom želim da pozovem sve one koji su zainteresovani da se priključe CKCG i da i oni budu društveno korisni“, poručuje Kojović.

Osim što se osjeća korisno, volonter Danilo Spasojević kaže da je u CK kako bi upoznao nove ljudi, ali i pomogao.

1305ck3

„Zadovoljan sam što doprinosim nečemu. Pronašao sam se u pružanju prve pomoći i akcijama spašavanja. Na mjestu nesreće pomažemo da se ljudi spreme za transport do bolnice, pomažemo u katastrofama poput poplavama… Učestvovao sam u akciji nakon požara u Kampu na Koniku. Pregledali smo da li neko ima opekotine, podizali smo šatore.. Nekoliko dana smo pomagali ljudima. Bio sam umoran ali kada sam vidio da sam pomogao ljudima da se smjeste i da imaju gdje da prenoće a ne spavaju pod otvorenim nebom, bio sam zadovoljan“, zaključuje volonter Spasojević.

K.Ć.

Portal Analitika