Region

Beograd će biti podijeljen u četiri zone

Beograd će biti podijeljen u četiri zone, jednostavnije i pravednije, a mreža linija biće potpuno drugačija. Kartu će jeftinije plaćati 80 odsto građana, ekskluzivno za beogradski Blic govori gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.
Beograd će biti podijeljen u četiri zone
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Potpuno nov sistem očekuje nas možda već 1. septembra, a svakako najkasnije od 1. januara. Ružan imidž gradskog prevoza s krcatim autobusima, neurednim stanicama i nejasnim cijenama karata definitivno ide u istoriju.

- Sistem će biti razumljiviji i za građane i za posjetioce Beograda. Beograd će biti podijeljen u četiri zone, a konačno ćemo moći da izađemo u susret građanima iz prigradskih naselja koji su plaćali cijenu po nepravednom sistemu, kakav smo naslijedili. Nikome neće poskupjeti karta, a zonska podjela grada će omogućiti niže cijene za 80 odsto građana. Promjene će posebno osjetiti stanovnici prigradskih naselja, kojima će cijena karte biti niža najmanje 20 odsto. Table na stajalištima će biti obilježavane po bojama u zavisnosti od zone - kaže gradonačelnik Siniša Mali.

Zahvaljujući Smartplanu biće definisani saobraćajni tokovi u budućnosti, za 2021, 2027. i 2033. godinu. Za njegovu izradu, osim rezultata brojanja putnika u prevozu, koristiće se rezultati brojanja vozila na ključnim tačkama u gradu, ali i automobila, autobusa i kamiona koji ulaze ili izlaze iz Beograda. Radi se i anketa sa građanima i vozačima. Ovi podaci pokazaće i da li je i kako potrebno revidirati postojeći plan mreže beogradskog metroa.

Brojanjem putnika, anketiranjem građana i korišćenjem podataka Gradskog zavoda za statistiku napravljena je kompletna slika opterećenja i potreba putnika.

Na osnovu rezultata istraživanja, Saobraćajni fakultet pravi mrežu linija prema potrebama savremenog Beograda.

- Ponosan sam jer je ovo sistemska promjena gradskog prevoza. Do sada se radilo produžavanje i skraćivanje linija, a sada Saobraćajni fakultet pravi novu mrežu linija prema realnim potrebama građana - kazao je Mali.

Na ulicama nećemo gledati poluprazna vozila na jednim i dupke puna vozila na drugim linijama jer će kapaciteti biti ravnomjerno popunjeni. Tramvaji će imati važniju ulogu jer su, uprkos svim prednostima i velikim ulaganjima, najmanje iskorišćen podsistem.

zona13m

Stara šema linija, godinama samo ad hok mijenjana prema trenutnim zahtjevima na nekim potezima, osmišljena je u vrijeme kada je Novi Beograd još bio velika spavaonica, dok nijesu postojali Pupinov i Most na Adi, niti BG-voz. Novi sistem biće satkan prema današnjim potrebama.

Najveći benefit imaće građani prigradskih naselja koji koriste linije tzv. Integrisanog tarifnog sistema 2. Podjela na 10 zona za karte i tri zone za mjesečne dopune je zbunjujuća, a sa Bus plus kartice za istu relaciju skida se daleko više novca nego u ITS1. Ove godine uvodi se i potpuno novi vid prevoza u gradu - električni autobusi, a biće nabavljeno pet vozila koja će saobraćati u centru grada. Osim toga, kvalitetu usluge doprinijeće i 30 novih solo autobusa. I privatni autobusi radiće po drugačijem modelu.

- Njima ove godine ističe ugovor i raspisaćemo novi tender prema budućim linijama. Građani će se voziti boljim i udobnijim privatnim autobusima jer ćemo zahtijevati viši nivo usluge - dodao je Mali.

Blic.rs

Portal Analitika