Društvo

Tužilaštvo provjerava rad Vukadinovića, Brajovića i Hodžića

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je krivični predmet po prijavi Centra za građansko obrazovanje protiv profesora Univerziteta Crne Gore Srđana Vukadinovića, Borisa Brajovića i Rešada Hodžića.
Tužilaštvo provjerava rad Vukadinovića, Brajovića i Hodžića
Portal AnalitikaIzvor

"Tužilaštvo prikuplja obavještenja i dokaze, provjerava navode iz prijave, utvrđuje pravni osnov i pravne posljedice navodno dvostrukog radnog angažmana pomenutih profesora", saopšteno je Pobjedi iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Profesori Vukadinović, Brajović i Hodžić su zbog duplih angažmana dobili otkaz na državnom univerzitetu, a odluka je donijeta na sjednici Senata 30. aprila ove godine, nakon što je UCG dobio dokaze sa univerziteta u okruženju da su ovi profesori angažovani sa punim radnim vremenom. Profesor Vukadinović je najavio tužbu protiv UCG-a, pozivajući se na tumačenje Ministarstva rada i socijalnog staranja iz 2012. godine koje je dala Vesna Simović, pomoćnica tadašnjeg ministra ovog resora Suada Numanovića.

Priča o duplim angažmanima profesora UCG-a nije nova. Još prije četiri godine CEMI je na to upozorio bivšeg rektora, profesora dr Predraga Miranovića, a potom i ministra Numanovića, navodeći da takva praksa nanosi milionsku štetu i budžetu Univerziteta Crne Gore i državi.

Predsjednik UO CEMI-ja Zlatko Vujović u razgovoru za Pobjedu podsjeća da je UCG, odnosno tadašnje rukovodstvo, zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja detaljno upoznato sa problemom i zloupotrebama, te efektima tih zloupotreba po budžet.

"CEMI je imao sastanke sa ministrom Numanovićem zajedno sa njegovom tadašnjom pomoćnicom Simović, na kojima smo ih upoznali ne samo sa našom analizom, već i mišljenjem resornog ministarstva Srbije. Nažalost, ministar i pomoćnica su bili izričiti da treba dozvoliti slučajeve duplog zapošljavanja. Pomoćnica je kao doktor radnog prava tumačila iste norme na suprotan način od kolega iz Srbije, a takvo tumačenje je bilo pokriće rektoru Univerziteta, istog na kojem je pomoćnica Simović bila zapošljena, da zaštiti lica koja su duplo zapošljena u punom radnom odnosu", kaže Vujović, naglašavajući da ovo nije samo pojava u sistemu obrazovanja.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika