Svijet

KERI: Iskren razgovor s Putinom

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je vodio "iskren razgovor" s ruskim predsjednikom za vrijeme svoje prve posjete Rusiji od početka ukrajinske krize.
KERI: Iskren razgovor s Putinom
Portal AnalitikaIzvor

Keri je na Tviteru napisao da su razgovori s Vladimirom Putinom u crnomorskom ljetovalištu Soči takođe obuhvatili i Iran i situaciju u Siriji, prenosi BBC.

On je dodao da je važno da se očuvaju otvorenima komunikacijski kanali između SAD i Rusije kako bi dvije svjetske sile mogle da rješavaju goruće svjetske probleme.

Keri se prethodno sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, s kojim je položio vijence na spomenik stradalima u Drugom svjetskom ratu.

Lavrov je rekao da je Rusija spremna na saradnju sa SAD, ali samo na "ravnopravnoj osnovi" i bez prinude.

U saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova navodi se i da će pokušaji da se putem sankcija izvrši pritisak na Rusiju odvesti jedino do "ćorsokaka".

Lavrov je Keriju poklonio korpe paradajza i krompira. Keri je Lavrovu u januaru 2014. dao dva ogromna "Ajdaho" krompira, podsjeća BBC.

Putinov portparol nazvao je sastanak Kerija i Putina "pozitivnim korakom", rekavši pred početak sastanka da je predsjednik Rusije želio "opsežne" razgovore.

Zapad optužuje Rusiju da naoružava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine i da šalje tamo svoje vojnike, što Moskva poriče.

Odnosi između Moskve i Vašingtona umnogome su narušeni poslije prošlogodišnje ruske aneksije crnomorskog poluostrva Krim.

Više od 6.000 ljudi ubijeno je u borbama između proruskih pobunjenika i snaga ukrajinske vlade, koje su počeli u aprilu 2014.

 

Beta

Portal Analitika