Svijet

Lavrov Keriju poklonio paradajz i krompir

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je zadovoljstvo razgovorima sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Sočiju.
Lavrov Keriju poklonio paradajz i krompir
Portal AnalitikaIzvor

Keri će u Vašington odnijeti poklone ruskog kolege - majicu sa simbolom pobjede, kao i dvije košare sa krompirom i paradajzom, javili su ruski mediji.

Upitan kako su razgovori prošli, Lavrov je odgovorio: "Predivno", prenio je TASS.

Razgovori Lavrova i Kerija trajali su više od četiri sata, pred sastanak američkog državnog sekretara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lavrov je prije razgovora poklonio Keriju majicu sa simbolom pobjede i dvije košare sa paradajzom i krompirom - "daljim rođakom", onog koji je svojevremeno njemu donio američki kolega, objavilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova na svojoj Facebook stranici.

Keri je "ruskoj strani predao listu citata iz ruskih medija, koji prema njegovom mišljenju, ne oslikavaju pravi potencijal rusko-američkih odnosa i, po njemu, traže unapređenje".

Prije razgovora dvojica diplomata su položila vijence na spomenik poginulima u Drugom svjetskom ratu.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 500 učenika iz Sočija.

Spomenik, gdje je sahranjeno 2.000 vojnika Crvene armije koji su preminuli od posljedica ranjavanja u bolnicama u Sočiju, otkriven je 1985. kada je Sovjetski Savez obilježavao 40. godišnjicu od pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Lavrov je stigao na ceremoniju u sovjetskom oldtajmeru, automobilu "pobjeda", simbolu automobilske industrije SSSR-a.

Pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov ranije je izjavio da će na sastanku Putina i državnog sekretara SAD biti riječi o mnogim temama, ali da se pitanje sankcija neće naći na dnevnom redu, podsjetio je Sputnjik.

"Mi smo uvijek otvoreni za dijalog, a preko dijaloga se već može tražiti izlaz ka široj koordinaciji u rješavanju međunarodnih problema”, rekao je Peskov.

 

B92

Portal Analitika