NATO

Manjinski narodi razumiju zašto nam treba NATO

Bilo da je riječ o ukrajinskoj krizi ili najnovijim sukobima na Bliskom istoku, gotovo tektonski poremećaji u bezbjednosti upozoravaju nas koliko se brzo, naizgled stabilno područje može pretvoriti u nestabilno. Upravo to iskustvo, ali i sama slika Balkana danas, gdje su ekstremizmi i veliko-državni projekti još živi, upravo nas upozorava da Crna Gora, kao mala država, treba da bude dio nekih većih bezbjednosnih integrativnih procesa, gdje njena sigurnost postaje dio ukupne strategije tog saveza, smatra potpredsjednik Skupštine i član Glavnog odbora Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.
Manjinski narodi razumiju zašto nam treba NATO
Portal AnalitikaIzvor

Mustafić je, sa ambasadorima Turske i Mađarske, Mehmetom Nijazi Tanilirom i Kristijanom Pošom, učestvovao na panelu o NATO integracijama, održanom u Rožajama.

“Manjinski narodi to možda i najbolje razumiju i otuda toliki stepen podrške NATO integracijama u tim sredinama. Dešavanja oko nas , ne tako daleko, koliko juče, u Makedoniji,  potvrđuju da ispravno sagledavamo ovu temu. Mislim da sada i mnogo više građana razumije potrebu pozicioniranja Crne Gore u širim bezbjednosnim integracijama, u sistemu koji  predstavlja odbrambeni okvir, u kome ista pravila važe za sve- male i velike. Dakle, bezbjednost svake države pojedinačno, kao članice NATO-a predstavlja obavezu čitavog saveza”, kazao je Mustafić.

Politička stabilnost, nužan je preduslov ekonomske perspektive, jer se kapital ne ulaže tamo gdje su političke nestabilnosti, kaže Mustafić i dodaje da bez ulaganja nema razvoja, ni sjevera ni juga, ni turizma, ni  poljoprivrede ni infrastrukture, ni puteva.

“Naravno, nije ulazak u NATO sam po sebi dovoljan uslov da bi se bolje živjelo. Međutim, stvaranje uslova za bezbjedan život, znači i otvaranje perspektive za  ekonomska ulaganja, smanjenje siromaštva i pokretanje privrede”, kaže potpredsjednik Skupštine.

Panel o NATO integracijama održan u Rožajama Panel o NATO integracijama održan u Rožajama

On smatra da opredjeljenje za NATO integracije treba da bude potvrđeno u Parlamentu, nakon dobijanja pozivnice,  kroz demokratski iskaz  izabranih predstavnika građana.

“Članstvo Crne Gore u NATO ima podršku u sredinama u kojima žive Bošnjaci  i drugi manjinski narodi. Prvenstveno zato što svojoj državi želimo dobro,  sigurnost i bezbjednost nemaju cijenu, želimo da naša djeca žive  na ovim prosotrima, u zajedničkoj nam  Crnoj Gori, sigurno, zajedno sa svojim komšijama drugih vjera i nacija,  u bogatijem i zdravijem društvu i sa većom perspektivom nego što je to danas ili u nedavnoj  prošlosti”, kazao je Mustafić.

Mustafić je poručio da dobijanje pozivnice za ulazak u NATO savez tokom ove godine smatramo izvjesnim, ukoliko napravimo mjerljivije rezultate  u oblastima jačanja vladavine prava, reformi sektora bezbjednosti i sektora odbrane, te jačanja podrške javnosti za članstvo Crne Gore u NATO u narednim mjesecima i, naravno, ukoliko geopolitičke oklnosti ne budu narušile dosadašnji koncept podrške procesu proširenja.

“Međutim, i ukoliko bi se desilo da pozivnica ne bude uručena do kraja ove godine, smatramo da to ni u kom slučaju ne smije značiti ni zaokretanje, niti odustajanje od ovog cilja'', zaključio je Mustafić.

Portal Analitika