Društvo

Kovačević i Lazović uručila prve uređaje za prijem digitalnog signala

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević uručili su danas uređaje za prijem digitalnog signala porodicama Boričić i Gogić iz Podgorice, čime je na simboličan način obilježen početak isporuke uređaja za više od 14 hiljada građana, koji su korisnici prava na materijalno obezbjeđenje porodice i ličnu invalidninu, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Kovačević i Lazović uručila prve uređaje za prijem digitalnog signala
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Uređaji će građanima, bez naknade, biti dostavljeni na kućnu adresu, a isporuka će trajati do 17. juna 2015. godine.

Potpredsjednik Lazović je uručio uređaj (Set top Box) četvoročlanoj porodici Boričić, koja kao podstanar živi u Podgorici.

„Danas smo porodici Boričić uručili uređaj za prijem digitalnog signala. Neophodno je da kroz ovu akciju obezbijedimo da svi građani koji primaju materijalno obezbjeđenje porodice i ličnu invalidninu budu uključeni u proces digitalizacije. Prelaskom sa analognog na digitalni signal, Crna Gora ulazi u novu fazu, koja će korisnicima obezbijediti kvalitetniji signal, bolju sliku, veći komfor. Istovremeno, ovaj proces će pružiti mogućnost za tzv. digitalnu dividendu, odnosno oslobodiće se jedan frekvencijski spektar koji ćemo putem javnog nadmetanja moći da ponudimo lokalnim operatorima za usluge visoke tehnologije. Digitalizacija je naša obaveza koju smo prihvatili potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,“ rekao je potpredsjednik Lazović.

Dušica Boričić se zahvalila na poklonu i rekla da će im ovaj uređaj biti od koristi, jer „sigurno ne bismo bili u mogućnosti da ga kupimo od redovnih primanja“.

Ministarka Kovačević uručila je uređaj Jadranki Gogić, samohranoj majci iz Podgorice. „Vlada je obezbijedila 410 hiljada eura da bi korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine besplatno dobili ovaj uređaj. U skladu sa našim evidencijama, to je preko 14 hiljada porodica. Danas smo posjetili gospođu Gogić koja živi u skučenom prostoru, mjesečno izdvaja 120 eura za stanarinu, a ukupno prima negdje oko 100 eura. Smatram da je ovo izuzetno značajna akcija, imajući u vidu da je riječ o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i te porodice vjerovatno ne bi bile u mogućnosti da izdvoje sredstva za nabavku ovog uređaja. Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije i Kancelarijom UNDP, osiguraće svim korisnicima iz ovih kategorija stanovništva, da uređaj bude dostavljen na kućnu adresu,“ naglasila je ministarka Kovačević.

„Pošto sam samohrana majka, i imam ograničene prihode i visoke mjesečne troškove života, meni ovo puno znači. Inače ne bih uspjela da obezbijedim sebi taj uređaj, s obzirom na kvalitet života. Ovaj uređaj će nam omogućiti i bolju sliku, a i jednostavan je za rukovanje“, rekla je Jadranka Gogić.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) su u februaru 2015. godine potpisali Sporazum o podršci procesu digitalizacije radio difuzije u Crnoj Gori. Tim sporazumom je predviđena dodjela besplatnih uređaja za prijem digitalnog signala za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja definisani su kriterijumi i identifikovano 14.200 građana kojima će biti uručena besplatna oprema za prijem digitalnog signala (set top box). Svi korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, imaju pravo na besplatan uređaj „set top box“, koji će im biti uručen na kućnu adresu do 17. juna 2015. godine.

Takođe, obrazovnim i zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori biće dodijeljeno 140 besplatnih uređaja, koji su donacija Delegacije Evropske unije u Podgorici, partnera Vlade Crne Gore u projektu digitalizacije.

Projekat digitalizacije ukupno vrijedi više od 3.000.000 eura, od čega je Delegacija Evropske unije u Podgorici donirala 1.600.000, a Vlada oko 1.500.000 eura. Za dodjelu uređaja socijalno ugroženom stanovništvu bez naknade, koju sprovodi UNDP, Vlada je opredijelila dodatnih 410.000 eura.

Uređaji za prijem digitalnog signala (Set Top Box-ovi) neće biti potrebni onima koji su već korisnici kablovske televizije i imaju 'risivere' (ukupno oko 83-84% domaćinstava). Set Top Box-ovi su u slobodnoj prodaji i cijena se kreće od 30 eura naviše, u zavisnosti od proizvođača.

Portal Analitika