Svijet

OECD: Opasno opijanje među mladima se povećalo

Potrošnja alkohola u bogatim i razvijenim zemljama opala je u posljednje dvije decenije, ali se povećalo opasno opijanje među mladima, pokazuje danas objavljeno istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
OECD: Opasno opijanje među mladima se povećalo
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ta organizacija, koja savjetuje vlade o mjerama za ekonomski rast, navodi da je prosječna potrošnja alkohola u 34 članice opala za 2,5 odsto u proteklih 20 godina, odnosno 9,1 litara čistog alkohola po stanovniku.

Taj trend, međutim, skriva opasno povećanje rizičnog "opijanja radi opijanja" među mladima, navodi OECD, što je potvrđeno i rastom količine i postotka unesenog alkohola.

Opasno opijanje sada izaziva više smrtnih slučajeva širom svijeta nego sida, nasilje i tuberkuloza zajedno, navodi se u izvještaju.

Među dječacima starosti 15 godina i manje, procenat onih koji su bili pijani povećao se za 43 odsto u odnosu na 30 odsto prethodne decenije, dok je kod djevojčica taj postotak povećan sa 26 na 46 odsto.

Redovno opijanje među mladim odraslima, što se definiše unošenjem pet ili više pića jednom u nedjelju dana, povećalo se kod muškaraca i žena u Kanadi, Njemačkoj i Italiji u posljednjih 20 godina, navodi OECD.

Alkoholno "ubijanje" povećano je i među muškarcima u Francuskoj i ženama na Novom Zelandu. Doduše, stopa opijanja pala je tokom tog perioda u Engleskoj i Irskoj.

OECD je upozorio da je opijanje među mladima "velika zdravstvena i socijalna briga" pošto djeca počinju da piju sve ranije i posljedice koje prijete sve su teže.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika