Društvo

Održan okrugli sto o integritetu medija i novinarstva

Danas je u organizaciji SEE Media Observatory i crnogorskog Instituta za medije u Podgorici održan okrugli sto na temu “Integritet medija i novinarstva u regiji i Crnoj Gori: Služe li mediji i novinari javnosti ili su ih pojedinačni, privatni interesi oteli od javnosti?”
Održan okrugli sto o  integritetu medija i novinarstva
Portal AnalitikaIzvor

Medijska observatorija za Jugoistočnu Evropu (South East European Media Observatory)  je regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva koje je uspostavljeno sa ciljem da podstakne slobodu medija i medijski pluralizam, te da ohrabri medijske reforme u zemljama regiona.

Cilj debate je da okupi ključne aktere iz crnogorskih medija, predstavnike relevantnih institucija, civilnog sektora, novinare...  koji će zajedno sa gostima iz regiona razgovarati o pitanjima od značaja za integritet medija i novinarstva i kroz raspravu, ne zamenarujući regionalni kontekst, definisati   prepreke kao i moguća rješenja problema u narednom periodu.

Novinarstvo je degradirano i otrgnuto od suštinske uloge da djeluje u javnom interesu, kazala je direktorica Instituta za medije Crne Gore Ljiljana Žugić, navodeći da se mediji u cijelom regionu suočavaju sa sličnim problemima.

Žugić je kazala da su dosadašnja istraživanja i rad na regionalnom projektu pokazala da je situacija u medjima, kao i problemi, u državama regiona veoma slična i da su i mediji i novinarstvo u čitavom regionu u najlošijoj situaciji do sada.

Šef Delegacije Evropske unije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič poručio je da je sloboda izražavanja srž procesa pristupanja EU.

"Sloboda izražavanja je jedan od prioriteta kada su u pitanju kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU“, podsjetio je Drobnič.

On je kazao da bi svi mediji trebalo da se drže integriteta i svega onoga što stoji iza te riječi.

Koordinatorka regionalnog projekta Brankica Petković iz slovenačkog Mirovnog instituta, predstavila je taj projekat, ukazujući na osnovne probleme medija u regionu.

Prema njenim riječima, medijski integritet naglašava one vrijednosti koje medijima omogućava da služe javnom interesu.

Medijski integritet, kako je navela Petković, podrazumijeva i sposobnost novinara da poštuju profesionalnu autonomiju i standarde.

Ona je podsjetila da je medijsko vlasništvo prepoznato i ranije kao jedan od osnovnih problema u radu medija, navodeći da je sada jasno da je problem znatno širi i komplikovaniji.

Petković je ukazala na problem sa sistemom koruptivnih odnosa i praksi koji su proželi novinarstvo.

"Taj problem nije mali i zahtijeva sistematski odgovor“, poručila je Petković, objašnjavajući da se ne mora raditi samo o pojedinačnim medijima, nego o problemu sistema.

Mediji koji nijesu u službi javnog interesa su, kako je navela, korumpirani.

Petković je ukazala na nepostojanje medijskog tržišta, naglašavajući značaj državne pomoći i intervencije koja zbog toga postoji.

To, kako je navela, može dovesti do problema zavisnosti medija od političkih partija koje su dio vlasti. Prema riječima Petković, bitno je postaviti i pitanje da li su mediji žrtva ili dio, odnosno "poluga, korumpiranih sistema“. Petković je ukazala i na to da novinari sebe često opisuju kao "držače mikrofona“, objašnjavajući da se oni suočavaju sa brojnim preprekama u radu.

Ipak, kako je navela, profesionalna i ekonomska degradacija novinarske profesije, nije dovela do reakcije, niti pobune novinara.

Ona je naglasila da problemi na medijskoj sceni ne postoje samo u regionu, nego mnogo šire, čak se i, kako je navela, taj problem globalizuje.

U prvoj sesiji učestvovali su Sandra Bašić Hrvatin, profesorica na Fakultetu za humanističke studije u Kopru, Vladan Mićunović, novinar i glavni odgovorni urednik TV Vijesti, Sunčica Bakić, savjetnica u sektoru za pravne i ekonomske poslove AEM, Gordana Borović, novinar, glavna i odgovorna urednica Portala Analitika i Neđeljko Rudović,  novinar, urednik u dnevniku Vijesti.  Tema ovog panle je bila: Sistemske prepreke medijskom integritetu i kako ih prevazići.

Druga sesija za temu je imala ulogu novinara, urednika, I javnosti u zaštiti integriteta medija i novinarstva.

U raspravi su učestvovali Saša Leković,  novinar, direktor Centra za istrazivačko novinarstvo iz Zagreba, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Duško Vuković, novinar i medijski analiticar

Darko Šuković, glavni i odgovorni urednik Radio Antena M, Ranko Vujović, Medijski savjet za samoregulaciju, Nikola Marković, pomoćnik glavnog odgovornog urednika u dnevnoj novini Dan

Milena Perović Korać, novinarka, zamjenica glavnog urednika nedjeljnika Monitor i Goran Djurović, član Savjeta RTCG i član Komisija za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca.

 

 

 

 


 

 

Portal Analitika