Politika

Vujanović primio delegaciju Svjetske organizacije Roma

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas delegaciju Svjetske organizacije Roma na čelu sa njenim predsjednikom, gospodinom, Jovanom Damjanovićem kao i predstavnike Romskog savjeta Crne Gore. Delegacija ove organizacije je u posjeti državama našeg regiona.
Vujanović primio delegaciju Svjetske organizacije Roma
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović  je upoznao goste sa brojnim aktivnostima Crne Gore na obezbjeđenju i afirmaciji prava romske nacionalne zajednice posebno naglasivši značaj donošenja strategije za unaprijeđenje i poboljšanje položaja  Roma, i shodno tome izradu godišnjih akcionih planova za realizaciju  strategije.

On je konstatovao da je i u Crnoj Gori formiran Romski savjet koji  kroz direktnu komunikaciju sa nadležnim institucijama dao veliki doprinos za poboljšanje položaja i punu integraciju Roma u crnogorsko društvo.

Predsjednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović iskazao je zadovoljstvo i zahvalnost za ono što je Crna Gora uradila i što čini za poboljšanje statusa Roma i saopštio da je to primjer za ostale države u regionu. Istovremeno, on je saopštio da Svjetska organizacija Roma planira da otvori kancelariju u Podgorici preko koje bi aktivnije djelovala kroz organizaciju manifestacija, kao što je međunarodni Dan kulture Roma i posebno naglasio mogućnost pune integracije Roma kroz afirmaciju tradicionalnih romskih zanimanja.

Na kraju razgovora Damjanović je predsjedniku Vujanoviću uručio plaketu Svjetske organizacije Roma kao znak zahvalnosti što Crna Gora čini za poboljšanje i unaprijeđenje položaja Roma u Crnoj Gori.

Portal Analitika