Politika

Vujanović i Krivokapić sa ministrom vanjskih poslova Letonije

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primili su danas ministra vanjskih poslova Republike Letonije Edgarsa Rinkevičsa.
Vujanović i Krivokapić sa ministrom vanjskih poslova Letonije
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić i ministar vanjskih poslova Republike Letonije Edgars Rinkevičs su razgovarali o odnosima Crne Gore i Letonije, sa fokusom na saradnju dvaju parlamenata. Krivokapić i Rinkevičs saglasili su se da parlamenti kao institucije u savremenim demokratijama imaju važnu ulogu za demokratski proces u društvu.

Krivokapić je naglasio da je Skupština Crne Gore unaprijedila svoje mehanizme rada kroz parlamentarna saslušanja i uključivanje NVO sektora u rad odbora. Rinkevičsm je poručio da je impresivan napredak Crne Gore na putu ka EU, kao i dinamika pregovora naše države.

Vujanović je iskazao poštovanje za sve što je Letonija učinila za naše evropske i evroatlanske integracije. On je saopštio da je u evropskim integracijama učinjen značajan napredak uz snažnu podršku Letonije.

Takođe je konstatovao da Crna Gora veoma respektuje jasan stav Letonije u pogledu njenog članstva Crne Gore u NATO-u, uz očekivanje da ćemo ove godine dobiti poziv za članstvo. Predsjednik je ocijenio da u bilateralnoj saradnji postoji širok prostor za njeno unapređenje, posebno u sferi ekonomije, te da bi kroz intenzivne vladine aktivnosti, uz saradnju privrednih komora i organizovanje biznis foruma trebalo iskoristiti raspoložive mogućnosti.

Ministar Rinkēvičs je saopštio da je Letonija prepoznala punu posvećenost Crne Gore evropskim i evroatlanskim integracijama i da će i nadalje pružati podršku našim strateškim državnim spoljno-političkim prioritetima.

On se saglasio da treba intenzivirati bilateralnu saradnju i kroz biznis forume u Crnoj Gori i Letoniji utvrditi oblasti u kojima možemo postići najveće efekte saradnje.

Portal Analitika