Sci/Tech

Google do daljnjeg ukinuo opciju Map Maker

Google je ukinuo opciju Map Maker nakon što su korisnici počeli da zbijaju neslane šale, od kojih je najpoznatija ona na kojoj Google robot urinira na Apple logo.
Google do daljnjeg ukinuo opciju Map Maker
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz kompanije je saopšteno kako su pokušali da unesu promjene u sistem da bi izbjegli ovaj način šala, ali kako nisu uspjeli u tome, riješili su da privremeno ukinu cio servis. U ponedjeljak je objavljeno da do daljneg servis neće biti dostupan.

Pavitra Kanakaradžan, menadžer projekta Google Map napisao je:

“Kao što vam je vjerovatno poznato, posljednjih nekoliko mjeseci konstantno imamo napade na Google Map. Posljednji u nizu incidenata bio je posebno problematičan, i nakon toga smo donijeli odluku da na neodređeno vrijeme obustavimo naš servis, dok ne pronađemo način da ga unaprijedimo i obezbijedimo.”

Google je uveo Map Maker 2008. kao alat pomoću kog će korisnici sami unaprjeđivati Google Map servis – tako što će direktno dopisivati nazive novih lokacija i ruta. Korisnicima je omogućeno da sami ubaciju informacije o putevima, rijekama, zelenim površinama i slično. Unosi novih korisnika se provjeravaju od strane moderatora, međutim kada su u pitanju dugogodišnji korisnici njihova editovanja servisa gotovo da ne prolaze nikakvu provjeru.

Upravo je jedan od takvih iskusnih korisnika napravio ilustraciju Google android robota koji urinira po logo znaku kompanije Apple uz natpis “Google review policy is crap”.

Kanakaradžan je dodao:

“Analizirali smo problem i napravili smo nekoliko izmjena. Ipak, ispostavilo se da će njihovo implementiranje trajati duže od nekoliko dana, pa je to razlog zašto je servis nedostupan do daljnjeg”.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika