NATO

BENKO: Pravo je vrijeme za proširenje Alijanse

Crna Gora ostvarila je impresivan napredak u oblasti vladavine prava i reformi bezbjednosnih službi. Ove pozitivne informacije su došle do svih NATO članica i to je signal da je pravi momenat za proširenje NATO baš sada, kazao je za Pobjedu politički direktor Ministarstva inostranih poslova i trgovine Republike Mađarske Levente Benko.
BENKO: Pravo je vrijeme za proširenje Alijanse
Portal AnalitikaIzvor

Benko je sa kolegama iz Slovačke, Češke i Poljske razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima o ostvarenom napretku u evroatlantskim integracijama. Mađarska, kao članica Višegradske grupe, poručuje da će nastaviti da podržava Crnu Goru u njenim evropskim i evroatlantskim prioritetima, naročito u vezi sa članstvom u NATO.

- Raspoloženje prema proširenju NATO-a zavisi prvenstveno od napretka crnogorske Vlade u ispunjavanju kriterijuma iz intenziviranog dijaloga. Napravili ste impresivan napredak u oblasti vladavine prava i reformi bezbjednosnih službi i mislim da su ove poruke došle do NATO predstavnika i radimo na tome da se otklone sve sumnje i da ubijedimo sve članice da je pravi momenat za proširenje. Višegradska četvorka će nastaviti da bude adresant pozitivnih poruka o Crnoj Gori prema NATO-u, budući da u ovoj fazi pregovora Crna Gora pokazuje stabilnost, atmosfera za proširenje je sve bolja i bolja. Poziv zavisi od svih članica NATO-a i sve moraju da se slože. Neke članice još nijesu donijele odluke, neke još uvijek provjeravaju koliko je postignuto i uskoro će sve odlučiti. Ali najvažnije je da Crna Gora postiže dobre rezultate. Mađarska je veliki zagovornik politike otvorenih vrata Alijanse i Crna Gora je do sada pokazala veliki stepen pripremljenosti za integracije - rekao je Benko.

Istakao je i da je crnogorski narod "evropski narod koji dijeli zajedničke vrijednosti", a da je članstvo u NATO je refleksija tih vrijednosti.

- Crna Gora ima pravo da bude dio evroatlantske porodice i svi u njoj treba da budemo zajedno. Ulaskom u NATO Crna Gora otvara jedno novo poglavlje istorije u kojem će crnogorski građani biti i vojno i civilno bezbjedni - dodao je Benko.

On je naglasio da region Zapadnog Balkana ima kapacitet da oformi neku grupu poput Višegradske grupe.

- Imate tešku prošlost, ali prošlost punu iskustva. Prvi korak je inicijativa Višegradskog fonda da se oformi Fond zapadnog Balkana, koji je već osnovan i brzo će početi sa radom. Mislim da će taj fond obezbijediti unutrašnju komunikaciju u regionu. Morate dokazati svijetu da ste u stanju da komunicirate i pored velikih problema u prošlosti i da ste fokusirani na budućnost - zaključio je Benko.

Portal Analitika