Svijet

EU priprema kvote za prihvat emigranata

Evropska komisija namjerava do kraja godine da donese zakone koji bi zemlje članice EU obavezivale da podijele teret prihvata emigranata, s obavezujućim kvotama utemeljenim na kriterijima kao što su privredna moć i broj stanovnika.
EU priprema kvote za prihvat emigranata
Portal AnalitikaIzvor

EK će do kraja mjeseca od članica zatražiti i podrđku za premještanje već pristiglih izbjeglica.

Strategija alokacije dio je većeg paketa zakona o migracijama, većinom na zahtjev Italije i drugih zemalja s juga EU, kako bi dobile pomoć u rješavanju problema hiljada emigranata koji morem stižu u Evropu iz sjeverne Afrike.

Prijedlozi, koji će sjutra biti službeno objavljeni, a Rojters je na uvid dobio njihov nacrt, dobili su podršku Francuske i još nekih zemalja članica. Međutim, za njihovo usvajanje biće potrebna podrška svih 28 zemalja, što je daleko od izvjesnog. Naime, već ih je kritikovala grupa u Evropskom parlamentu okupljena oko britanskih konzervativaca Dejvida Kamerona, koji su upravo osvojili novi petogodišnji mandat, a mađarski premijer Viktor Orban nazvao ih je "ludim".

Kriterijumi za premještaj izbjeglica biće privreda pojedine zemlje, broj stanovnika, stopa nezaposlenosti i broj dosadašnjih tražitelja azila. Prošle godine azil u EU tražilo je rekordnih 600.000 ljudi. EK kaže da želi da smanji podsticaj ljudima da dolaze u Evropu, i uhvati se u koštac s bandama krijumčara ljudima, pa i operacijama uništavanja njihovih plovila.

Do kraja mjeseca EK će predložiti i šemu premještanja na području cijele EU koja bi ponudila mogućnost dolaska budućim emigrantima koji sad žive izvan EU. UNHCR je predložio da EU ponudi prihvat 20.000 takvih useljenika godišnje do 2020. godine.

Istim zakonskim prijedlozima nastojaće se da se privuku stručni emigranti kako bi se spriječio predviđeni manjak radne snage.

Izvor: T portal

Foto: tportal.hr

Portal Analitika