Protokol

Intenzivirati saradnju između Švedske i Crne Gore u cilju unapređenja ljudskih prava

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović sastao se danas sa ministarkom kulture i demokratije Švedske Alis Bah Kunke i članovima/icama delegacije Švedske u okviru trodnevnog međunarodnog ministarskog IDAHO Foruma III koji je danas započeo u hotelu „Splendid“.
Intenzivirati saradnju između Švedske i Crne Gore u cilju unapređenja ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor

IDAHO Forum održava se u susret 17. maju, međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije. Forum se ove godine bavi temom okončanja nasilja i zločina iz mržnje, kao i ostvarenim rezultatima u oblasti zaštite i unapređenja položaja lgbti populacije. U kontekstu zaštite i unapređenja ljudskih prava, danas je upriličen bilateralni susret ministarke Bah Kunke i ministra Numanovića.

Ministarka je pohvalila napredak Crne Gore  na putu evroatlanskih integracija i konstatovala da Švedska u potpunosti podržava proširenje Evropske unije, te u tom kontekstu vjeruje da će se i Crna Gora s punim pravom naći među državama članicama.

Bah Kunke je bila veoma zainteresovana za stanje marginalizovanih grupa u društvu, posebno Roma, iz razloga što Švedska ulaže značajne napore u vezi sa njihovom integracijom, ali problemi su i dalje izrazito vidni. Rasizam je, nažalost, i dalje veoma prisutan, osobito kada je riječ o Romima i lgbti populaciji. Ona je bila jako zainteresovana da čuje iskustva Crne Gore u oblasti jačanja tolerancije i uvažavanja različitosti, jer smatra da je naša država učinila značajan napredak u tim oblastima.

Numanović je pohvalio korpus antidiskriminacionih zakona koji su kompatibilni sa mišljenjem Evropske komisije i, shodno tome, usklađeni sa međunarodnim zakonodavstvom. Nakon tog značajnog iskoraka, vrlo je bilo važno uvezati lokalne samouprave da kroz Lokalne akcione planove realizuju mjere koje se odnose na integraciju ranjivih društvenih grupa, izjavio je Numanović. On je rekao da je svaka integracija proces, bez obzira na stepen demokratije svakog društva i da joj se mora sistemski pristupiti.

U vezi sa temom IDAHO Foruma III na sastanku se razgovaralo, o položaju pripadnika/ca lgbti populacije i konstatovalo da generalno, a posebno u ovoj oblasti, postoje teškoće koje se ne razlikuju bitnije od države do države.

Bah Kunke je izrazila posebnu zabrinutost u vezi sa prijavom slučajeva nasilja, kao i procesuiranjem istih, posebno iz razloga što se u njenoj zemlji krivična djela počinjena iz mržnje ne procesuiraju.

U nastavku razgovora, ocijenjeno je da se saradnja između Švedske i Crne Gore u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava treba intenzivirati, te da će ministarka Bah Kunke u skorije vrijeme ponovo posjetiti Crnu Goru.

Portal Analitika