Svijet

Putin: Možemo da utičemo na Donbas

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da od toga da li vlasti u Kijevu poštuju mirovni sprazum iz Minska zavisi razrješenje krize u Ukrajini.
Putin: Možemo da utičemo na Donbas
Portal AnalitikaIzvor

"Uspjeh mirovne inicijative zavisi od onih koji imaju vlast u rukama. Time mislim, prije svega, na vlasti u Kijevu. Zauzvrat, Rusija će pokušati da utiče na rukovodstvo u Donjecku i Lugansku", rekao je Putin na zajdeničkoj konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi, prenijela je Raša tudej.

"Smatramo da Kijev treba da prekine ekonomsku blokadau u regionu Donbasa, da obnovi bankarske usluge i sprovede ustavne reforme uz učešće građana jugoistočne Ukrajine", rekao je Putin podsjećajući da sve to sadrži mapa puta donijeta u Minsku, koju su potpisale, Ukrajina, Rusija, Francuska i Njemačka. 

Putin je priznao da postoje problemi u vezi sa ispunjavanjem dogovora na obje strane, ali je dodao da je stepen sistematskog nasilja opao u posljednja tri mjeseca i da ne postoji alternativa dogovorenom mirovnom planu. 

Merkelova je jedna od lidera zemalja EU koji nijesu željeli da dođu 9. maja u Moskvu, na vojnu paradu, ali je ona ipak u prestonicu Rusije stigla dan kasnije, sastala se sa Putinom i obišla grob Neznanog junaka, u čast miliona sovjetskih vojnika i civila koji su stradali u Drugom svjetskom ratu.

Portal Analitika