Svijet

Cipras se nada dogovoru sa kreditorima

Grčki premijer Alexis Tsipras nada se da će današnji ključni sastanak u Briselu otvoriti put za sporazum sa kreditorima o preostaloj tranši kredita pomoći.
Cipras se nada dogovoru sa kreditorima
Portal AnalitikaIzvor

"Želimo jasnu potvrdu napretka koji je postignut u razgovorima", rekao je Tsipras na sjednici vlade, javila je grčka agencija ANA, prenosi Tanjug.

Tsipras je kazao da bi sporazum trebalo da poštuje mandat koji je njegova ljevičarska vlada dobila na januarskim izborima.

Na današnjem sastanku ministara finansija evrozone u Briselu, Grčka se nada "pozitivnom ishodu" pregovora što bi omogućilo da bude otključana preostala tranša kredita pomoći vrijedna 7,2 milijardi EUR.

Zamjenik grčkog ministra za međunarodne ekonomske poslove Euclid Tsakalotos je, dan uoči tog sastanka, rekao da su Grčka i međunarodni kreditori "veoma blizu" postizanja dogovora.

"Nakon više sedmica teških pregovora, ako druga strana bude voljna, biće očigledno da je dogovor veoma blizu i da će biti postignut u narednom periodu", rekao je Tsakalotos za grčki list Avgi.

Tsakalotos, jedan od glavnih grčkih pregovarača, dodao je da se Atina i njeni povjerioci "politički razlikuju" povodom pitanja penzija i radnih odnosa, kao i da će neke oblasti "ostati otvorene do posljednjeg minuta".

Evropski zvaničnici, međutim, umanjuju vjerovatnoću da dogovor zaista bude i postignut.

Portal Analitika