Politika

Abazović: Poziv NATO-a do kraja godine, ali iz geopolitičkih razloga

Funkcioner Ujedinjene reformske akcije URA Dritan Abazović kazao je da se Crna Gora može nadati pozivu za članstvo u NATO krajem godine, ali prevashodno iz geopolitičkih razloga.
Abazović: Poziv NATO-a do kraja godine, ali iz geopolitičkih razloga
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući pohvale Brisela Crnoj Gori na putu u NATO, kao i kritike opozicije na taj račun, Abazović je u intervjuu za Pobjedu rekao da Vlada često preko svojih "medijskih specijalaca" izvlači kontekst koji nije potpuno kompatibilan sa suštinom izjava zvaničnika EU.

"Ima pohvala koje raduju, ali one imaju cilj da ohrabre naše reforme, kao i da upute poruku zemljama u regionu da ne odustaju od reformskog puta.Opozicija ne može zatvarati oči pred istinom. Ako neko kaže da je „impresioniran ekonomskim rezultatima", koji se, kao što znamo, manifestuju kroz egzodus stanovništva na sjeveru i višestruko povećanje javnog duga, onda je potpuno ispravno i demokratski reći da to nije tačno. Vlada uporno pokušava da temu učlanjenja u NATO nametne kao glavnu, naročito sada, kada ekonomski srozava sistem i uvodi nove namete. Nije tačno da Vlada želi u NATO zato što sa članicama dijeli iste vrijednosti. Takva neiskrenost već nas jako puno košta. Ni zadatke koje je NATO postavio ne rješavaju, niti imamo povećanje javne podrške priključenju, niti smo šta uradili u borbi protiv korupcije, a u ANB-u je primijenjena kozmetika. Umjesto da rezultatima zaslužimo poziv, mi smo se prepustili neizvjesnom ishodu geopolitičke tuče na relaciji SAD-EURusija", istakao je on.

On je kazao i da ideja protesta opozicije, iako legitimna i demokratska, u ovom trenutku nije pretjerano realna, najviše zbog činjenice da se oni moraju pripremati temeljno, sveobuhvatno i imatijasan povod i definisan cilj.

Abazović je, na pitanje hoće li URA podržati eventualne proteste Demokratskog fronta, rekao da će o tome odlučiti organi pokreta. Ako poziv kolega iz DF stigne, izjasniće se organi građanskog pokreta URA i sa time upoznati javnost. To je tema koja zaslužuje pažnju i ozbiljnost, pa će je URA tako tretirati. Podržaćemo sve ideje koje su dobre i korisne za Crnu Goru i njene građane, ali prvo se moramo uvjeriti da je to stvarno tako.

Portal Analitika