Kultura

"Ružno pače" Gradskog pozorišta na festivalu u Kragujevcu

Gradsko pozorište Podgorica učestvuje na 17. Međunarodnom festivalu lutkarstva "Zlatna iskra" u Kragujevcu sa nagrađivanom predstavom "Ružno pače" koju će od 9 i 11 časova izvesti na sceni kragujevačkog Pozorišta za decu.
"Ružno pače" Gradskog pozorišta na festivalu u Kragujevcu
Portal AnalitikaIzvor

U komadu sa Lutkarske scene u režiji Jaroslava Antonijuka, za koji je tekst napisao Igor Bojović po motivima istoimene bajke Hansa Kristijana Andersena, igraju: Branko Ilić, Dijana Dragojević, Dejan Đonović, Katarina Krek i Pavle Ilić. Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Eva Farkašova, dramaturg Zoran Đerić, a asistent reditelja Davor Dragojević. Muziku je komponovao Bogdan Ščepanski, uz korepetitore Davora Novaka i Petra Garića, a inspicijent je Slavka Nelević.

Od premijere 2013. godine, predstava je imala brojna gostovanja na festivalima u Podgorici, Kotoru, Subotici, Banjaluci, kao i na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci. Osvojio je već osam nagrada: tri priznanja za glumačko majstorstvo glumcu Branku Iliću, zatim Igoru Bojoviću za dramaturgiju, Jaroslavu Antonijuku za režiju, Evi Farkašovoj za scenografiju, kao i Gran pri za najbolju predstavu i Nagradu dječijeg žirija Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Međunarodni festival lutkarstva "Zlatna iskra" je isključivo lutkarski festival takmičarskog karaktera. Stručni žiri na osnovu umjetničkih rezultata, dodijeliće statuetu i plaketu učesnicima festivala, kojih je ove godine čak deset iz Srbije i inostranstva.

Portal Analitika