Kultura

VII KOTORART: Sva lica svijeta u 51 festivalskom danu

Ovogodišnji VII Međunarodni festival KotorArt biće svečano otvoren 25. juna nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra, a trajeće do 14. avgusta, kroz simultano odvijanje osam programskih segmenata. Jedna od glavnih novina festivala je novi vizuelni identitet, koji je kreirao Studio Pixella.
VII KOTORART: Sva lica svijeta u 51 festivalskom danu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi 51 festivalskog dana u 2015. godini, ideja vodilja je i dalje afirmisanje Kotora, grada koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturne prijestonice Crne Gore, u kojoj su nasljeđe i istorija oživljeni savremenom umjetnošću, koja predstavlja dijeljeno dobro u javnom prostoru.

I ove godine festival se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Opštine Kotor i UNESCO-a, a sponzori festivala su Luka Kotor, Luštica Bay i Hellenic Coca Cola. Uspostavljeno je i partnerstvo sa DukleyEuropean Art Community, kroz zajedničko organizovanje nekoliko izložbi, čime će program festivala biti proširen i na vizuelne umjetnosti. U težnji da programira ne samo umjetničke kreacije, nego i susrete, diskusije, javnu riječ i (samo)promišljanje, biće organizovani javni razgovori na temu evaluacije i razvoja samog festivala.

Kao što je za Portal Analitika već najavio koordinator KotorArta Ratimir Martinović i prvi čovjek Don Brankovih dana muzike, 14. izdanje ovog segmenta počeće od 25. juna, a do 14. avgusta imaće čak 16 koncerata u glavnom i šest u pratećem programu. Nastupiće: violinisti Nemanja Radulović i Patricija Pjekutovska, pijanisti Elena Baškirova i Albert Mamrijev, sopran Katarina Jovanović, gudački kvartet Henchel, Dubrovački klavirski duo, dirigenti Mladen Tarbuk, Nikolaj Lalov, Klod Vijare, Crnogorski simfonijski orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i Festivalski orkestar KotorArta. U off programu nastupiće, između ostalog, Gibonni sa Matijom Dedićem, a kao i svake godine publika će čuti učenike Muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora, te nastup slijepih muzičara iz regiona. Poseban koncert priređuje novoformirani Crnogorski vokalni ansambl Luča, uz učešće glumice Varje Đukić, povodom 450 godina od smrti Blažene Ozane. Ideji oživljavaja gradskih trgova doprinjeće Džez orkestar, kao i desetodnevne radionice za djecu već poznatog programa KotorArtić.

Međunarodni festival klapa u Perastu prvi je u nizu segmenata KotorArta, a njegovo 14. izdanje biće priređeno od 26. do 28. juna. U takmičarskom dijelu programa, muške, ženske i mješovite klape takmičiće se u zasebnim, ali i posebnoj kategoriji nove klapske pjesme koje su pisanje za premijerno izvođenje u Perastu. Među učesnicama su višestruko nagrađivani a capella ansambli, poput ženskih klapa Oršulice (Vodice), Kapric (Zadar), Ćakulone (Zagreb), Ankora (Podstrana), Neverin (Kaštel Lukšić) i muških klapa Kaše (Dubrovnik), Sagen (Zagreb), Sebeniko (Šibenik) i Bunari (Vodice). Iz Crne Gore učestvuju ženske klape Alata i Vox Mirus, i muška Assa Voce iz Podgorice, zatim ženske klape Bellezza iz Tivta i Maris i Incanto iz Kotora, kao i mješovita tivatska klapa Stradioti. Biće promovisan i treći broj festivalskog časopisa Lirica, antologijsko izdanje klapskih pjesama bokeljskih autora XX vijeka, te promovisana knjiga "Ludvik Kuba: Pjesme dalmatinske iz Boke", koja uz 155 notnih zapisa iz 1907. godine sadrži i naučne kritike i studije od izuzetnog značaja za etnomuzikologiju Crne Gore.

1105djecji

Prvog dana jula počinje 23. Kotorski festival pozorišta za djecu koji će prvi put trajati čak 12 dana, i donijeće pet premijera: "Čarobnjak iz Oza", "Mačak u čizmama" i "Bajka o ribaru i ribici" Gradskog pozorišta Podgorica, te "Ivica i Marica" Zetskog doma i "Pazi, zebru gazi" Centra za kulturu Tivat, i tri reprize festivalskih predstava: "Guliver", "Kako rastu veliki ljudi" i "Kinez". Biće to uvod u zvaničnu najavu osnivanja profesionalnog pozorišta za djecu i mlade u Kotoru. Na festivalu će se predstaviti umjetnici iz više od 15 zemalja: od SAD-a do Kine, a prvi put u Kotor dolaze gosti iz Norveške, i to sa predstavom namijenjenom bebama. Kvalitetan i obiman edukativni program čine izložbe, koncerti, književne i multimedijalne večeri, ekološki programi, filmovi, instalacije. Festival će omogućiti grupi djece iz cijele Crne Gore da budu specijalni gosti tokom festivala, promovišući tako pravo svakog djeteta i mlade osobe na dostupnost kulturnih sadržaja.

KotorarTeatar baziran je na pokretanju pozorišne istraživačke labaratorije, koja za polazište ima kulturno nasljeđe, kulturni pejzaž, ljude i događaje koji su označitelji grada Kotora. Organizatori ovog sementa najavljuju da će se kroz javne razgovore i debate, istraživački rad i analize dobijenih narativa, dolaziti do materijala za razvoj pozorišnih projekata koji će za protagonistu, u nekoliko narednih izdanja festivala, na raznovrsne načine imati sam Kotor. I ove godine biće reprizirana koprodukcija Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" i KotorArta "Njegoš, vatre", autorski projekat Radmile Vojvodić i Paola Mađelija, koja se od 2010. godine ekskluzivno izvodi u prostoru starog kotorskog zatvora.

Umjetnička studentska radionica Pisanje grada imaće temu "Male / privatne istorije Kotora", koji treba da budu temelji istraživanja istorije prakse, odnosno privatne istorije grada i njegovih stanovnika kroz različite preriode. Mentori će biti Franka Perković iz Zagreba i Almir Imširević iz Sarajeva, koji će tokom jula raditi sa 15 studenata umjetničkih akademija sa Cetinja, iz Ljubljane, Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Zagreba i Skoplja.

1105apss

Portal Analitika veće je najavio i neke od glavnih smjernica ovogodišnjeg Kotor APSS-a. Podsjećamo, ova platfoma za promišljanje arhitekture i razvoja grada, u ovogodišnjem izdanju od 14. do 18. jula zaključiće prvi, četvorogodišnji ciklus. Kroz KotorAPSS Forum, biće sumirani rezultati rada proteklih godina, koji će se kroz simpozijum, panel-diskusije i prezentacije baviti odnosom grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektovanjem i dizajniranjem u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas. Zbog toga su učesnici Foruma ne samo predstavnici aktuelne arhitektonske prakse, nego i profesionalci koji se bave dizajnom, brendingom, strateškim razvojem gradova, menadžmentom u kulturi, izdavaštvom i biznisom, među kojima su Jirgen Majer H, Šohei Šigematsu (OMA), Jan Anderson (Designers Republic) i Tajler Brule (Monocle). Kotor APSS nedavno je odabran da bude dio EU projekta "Social Innovation - Driving Force of Social Change", kao jedan od najznačajnijih projekata društvenih inovacija u Evropi.

SeaRock koji će biti priređen 24. i 25. jula, u Kotor dovodi američke zvijezde, grupu "Lambchop", Vilijama Ficsimonsa i Čaka Profeta, italijanski bend "Sacri cuori", norveški "Keine angst", crnogorski "Light Under the Black Mountain" i "Antonio Sanchez i kurvini sinovi", te hrvatsku kantautorku Irenu Žilić.

Ovogodišja Pjaca od filozofa 28. i 29. jula koncipirana je kao međunarodni filozofski simpozijum na temu ljubavi "(Per)verzije ljubavi ", a baviće se kompleksnim i goruće aktuelnim pitanjima promišljanja i re-invencije ljubavi, u današnje doba sveopšte hiperseksualnosti, a sa druge strane, zazora i straha od ljubavi kao takve. Učestvovaće sociološkinja Eva Ilouz, koju je njemački časopis Die Zeit prije nekoliko godina uvrstio među najuticajnije mislioce XXI vijeka, Mihael Rikljin - jedan od najpoznatijih i najuticajnijih savremenih ruskih filozofa i intelektualaca, zatim belgijski filozof i profesor prava Loran de Zuter, i već proslavljeni hrvatski filozof i aktivista Srećko Horvat.

Izvor i foto: KotorArt

Portal Analitika