Društvo

IDAHO FORUM 2015: Održana regionalna obuka za policiju i nosioce pravosudnih funkcija

Crna Gora se svrstava među zemlje koje su globalno razvile primjere najboljih praksi kada se radi o borbi protiv nasilja i zločina motivisanih mržnjom. To je ocijenjeno u Budvi gdje je, pod okriljem IDAHO Foruma 2015, održan Regionalni trening za policiju i nosioce pravosudnih funkcija, koji je dominantno bio usmjeren na pitanja nasilja i zločina motivisanih mržnjom, zbog pripadnosti seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu.
IDAHO FORUM 2015: Održana regionalna obuka za policiju i nosioce pravosudnih funkcija
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju treninga govorili su direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović, savjetnik predsjednika Vlade i koordinator IDAHO Foruma Jovan Kojičić, zamjenici ministara iz Bosne i Hercegovine i Albanije Mijo Krešić i Elona Hoksa, predstavnica ODIHR-a Azra Junuzović, te Helen Kenedi (ILGA World) i Tod Brauer sa Williams Institute UCLA School of Law.

Crna Gora se svrstava među zemlje koje su globalno razvile primjere najboljih praksi - istaknuto je u izlaganjima predstavnika najprestižnijih međunarodnih institucija i partnera koji se bave ovom tematikom. Takva ocjena utemeljena je na činjenici da je Vlada Crne Gore još prije pet godina otpočela saradnju sa Williams Institute UCLA School of Law, kao jedinim na svijetu za prava seksualne orjentacije, na stvaranju i razmjeni najboljih praksi u obuci policijskih oficira. Tom poduhvatu pridružili su se kasnije i Toronto policija, EGALE Kanada, Amsterdam policija i ILGA Europe, da bi danas ovaj program postao prepoznatljiv model koji Crnu Goru svrstava u red progresivnih zemalja.  

Tokom vremena, brojni međunarodni partneri kao što su Galop UK, ILGA World i Centar za nosioce pravosudnih funkcija, pridružili su se Vladinim inicijativama koje su postale globalno prepoznatljive.

Na posebnom panelu, posvećenom obuci nosilaca pravosudnih funkcija, učesnicima su se obratili: potpredsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Stanka Vučinić, sudija Ustavnog suda Republike Srbije Marija Draškić, Zorica Mršević sa Instituta društvenih nauka iz Beograda i Tod Brauer sa Williams Instituta (UCLA School of Law).

Ključna poruka treninga sadržana je u stavu o neophodnosti senzibiliteta i razumijevanja policije i pravosudnih organa u postupanjima vezanim za LGBT populaciju, što zahtijeva znanje o stvarnom životu LGBT zajednice. Trening je bio fokusiran na praktična znanja i informacije, kako bi policijski oficiri, sudije i tužioci najbolje postupali i donosili odluke u toj materiji, oslobođeni mitova i stereotipa o LGBTI zajednici.

Program obuke, u organizaciji Vlade Crne Gore i Uprave policije, okupio je 62 predstavnika policijskih i pravosudnih institucija iz Crne Gore i zemalja iz regiona (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija).

 

Portal Analitika