Literatura

X PG SAJAM KNJIGA: Čak 14 laureata nagrada za najbolje naslove, edicije i izdavački opus

Četrnaest nagrada dodijeljeno je pretposljednjeg dana jubilarnog X Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, a o laureatima je odlučivao žiri koji su i ove godine činili prof. dr Sanja Tomović Šundić, prof. dr Siniša Jelušić i akademska slikarka Marina Vešović.
X PG SAJAM KNJIGA: Čak 14 laureata nagrada za najbolje naslove, edicije i izdavački opus
Portal AnalitikaIzvor

Za kompletnu izdavačku produkciju, odnosno kao najboljeg izdavača, nagrađeni su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica i hrvatska Naklada Algoritam iz Zagreba.

- Posebnu vrijednost izdavačke produkcije Zavoda čine udžbenička izdanja, kao i druge nastavne publikacije za potrebe obrazovanja i vaspitanja u Crnoj Gori. Takođe, predstavljena su i izdanja Zavoda na albanskom jeziku. Naklada Algoritam nagrađena je za izuzetan opseg izdavačke djelatnosti, koji sadrži 23 biblioteke među kojima se izdvaja Facta. Dominantna usmjerenost na izdanja iz oblasti filozofije, antropologije, kulture, lingvistike, teorije nauke, daje veliki doprinos teorijskom i analitičkom proučavanju ovih oblasti - navodi se u obrazloženju žirija.

I u kategoriji za najbolji izdavački poduhvat nagrađena su dva izdavača.

- Knjiga "Ikone u Crnoj Gori" dr Aleksandra Čilikova, u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore i izdavačke kuće CID iz Podgorice predstavlja sintetičku studiju o izuzetnim umjetničkim vrijednostima ikonopisa u Crnoj Gori, jednog od vrhova likovnog stvaralaštva i sakralnog nasljeđa, koji se svojim prisustvom u Crnoj Gori prikazuje u svom najvišem izrazu  -istakli su članovi žirija.

Uz crnogorske, nagradili su i dva beogradska izdavača, Službeni  glasnik i Zavod za udžbenike, za "izuzetne doprinose našoj ukupnoj duhovnosti" objavljivanjem Sabranih dela Stanislava Vinavera u 17 tomova.

1005sajam2Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti pripala je nagrada za najbolju ediciju - Monografije i studije CANU, kao vrijednu "interdisciplinarnu publikaciju posvećenu najrazličitijim temama iz oblasti prirodnih, društvenih nauka i umjetnosti. Biblioteci za slijepe Crne Gore, koja se prvi put predstavlja na Sajmu, takođe je uručena sajamska nagrada za najbolju ediciju. Žiri je svoj odluku obrazoložio riječima da je "najhumanije pregnuće ovoga Sajma publikovanje klasika svjetske književnosti, koji tako postaju dostupni slijepima i slabovidim".

U kategoriji za unaprjeđenje dječijeg izdavaštva nagrađena je Izdavačka kuća Pčelica iz Čačka za "izdavanje obrazovne i zabavne literature za djecu". Diplomatska misija Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori dobila je, pak, nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje - "Azerbiani Carpets Iravan Group (Azerbejdžanski tepisi)", za koju je konstatovano da predstvalja "kulturološku i estetsku dimenziju u interpretaciji izuzetnog primijenjeno umjetničkog nasljeđa Azerbejdžana, a stari obrasci i vrijednosti nacionalne kulture na ovaj način se čuvaju i savremeno prezentuju". S druge strane, najbolje opremljena knjiga je "Nautika - predavanja Marka Martinovića ruskim mornarima u Perastu 1697-1698", u izdanju Istorijskog instituta Crne Gore, Fonda podrške javnoj diplomatiji "A. I. Gorčakova" iz Moskve i Ruske nacionalne biblioteke Sankt Peterburg.

- Riječ je o spomeniku iz Glavnog fonda rukopisnih knjiga Ruske nacionalne biblioteke, koji predstavlja zapise predavanja iz pomorstva. Predavanja je držao 1697 – 1698. ugledni bokeljski matematičar i naučnik, pomorac, stručnjak za teoriju i praksu moreplovstva i brodogradnju, Marko Martinović, tada na službi pri Venecijanskoj republici. On je u Perastu započeo prvu privatnu i priznatu pomorsku školu u svijetu, gdje su se pomorskim vještinama počeli obučavati i ruski boljari - plemići koje je u tu svrhu u Perast poslao ruski imperator Petar Veliki - naveo je žiri u obrazloženju.

Kada je riječ o najbolje opremljenom štandu, on je opravdano pripao zemlji-gošći jubilarnog Sajma - Turskoj, koja je obezbijedila "izrazito kreativno predstavljanje tradicionalne turske kulture, kao i praktično predstavljanje izuzetnog kaligrafskog umijeća", prije svega zahvaljujući tradicionalnim vještinama, knjigama i muzikom karakterističnom za vrijeme Osmanskog carstva.

Konačno, posebnim priznanjima žiri je uručio Džihanu Ozdemiru, direktoru Turskog kulturnog centra "Junus Emre" u Podgorici za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji, zatim Nacionalna biblioteci "Ðurđe Crnojević" sa Cetinja i izdavačkoj kući CID iz Podgorice za doprinos razvoju Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga.

1005sajam3Tokom dana, Sajam je, pored ostalih, posjetio ministar održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, a zatim su promovisana ostvarenja Tatjane Kuljače, udžbenici za crnogorski kao nematernji jezik u izdanju ZUNS-a, predstavljeni autori Dušan i Ilija Đurović, a zvanički program jubilarnog izdanja ove manifestacije zatvorila je promocija dramske trilogije "Grci" Ljubomira Đurovića.

Međunarodni podgorički sajam knjiga u garžnom dijelu Delta sitija, i sjutra je otvoren za posjetioce u istom terminu, od 11 do 22 časa.

Portal Analitika