Politika

Sisojev: Protivnici NATO integracija Crne Gore pokušavaju da iskoriste Rusiju

Crnogorski krugovi koji se protive učlanjenju u NATO pokušavaju da na ovaj ili onaj način iskoriste Rusiju, kako bi pokazali da se ona ne samo protivi ovom učlanjenju, već i radi na tome da do njega ne dođe – kaže urednik ruskog dnevnika Komersant Genadij Sisojev, dodajući da je otuda i potekla priča da su ruske bezbjednosne službe umiješane u aferu Depeša. Stav Rusije je, kaže Sisojev, jasan – ona se protivi proširenju NATO-a, ali ne sprječava nijednu zemlju, pa tako ni Crnu Goru, da radi ono što misli da je najbolje za nju.
Sisojev: Protivnici NATO integracija Crne Gore pokušavaju da iskoriste Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući curenje povjerljivih diplomatskih informacija iz razgovora crnogorskog ministra Igora Lukšića sa stranim zvaničnicima na temu ulaska Crne Gore u NATO, urednik ruskog dnevnika Komersant Genadij Sisojev smatra da je sve stvar pogrešne interpretacije.

"Suština svega toga nije u objavljivanju onoga što je bio sadržaj te depeše. Svaki novinar pokušava da dođe do tog materijala. Ali, suština je, po mom mišljenju bila u interpretaciji i mislim da nije bila baš korektna interpretacija onoga što piše u tim depešama.", kaže on.

Na pitanje kako komentariše mogućnost da su ruske bezbjednosne službe inicirale ovu aferu kako bi spriječile Crnu Goru da uđe u NATO, Sisojev odgovara:

"Meni se ponekad čini da ovi krugovi ili političari u Crnoj Gori koji su protiv evroatlanskih integracija Crne Gore pokušavaju da na ovaj ili onaj način iskoriste Rusiju, pa čak i tamo gdje je nema. Stav Rusije je jasan. Ona se protivi proširenju NATO-a, ali smatra da odluku o pristupanju ili nepristupanju  svaka zemlja treba da donese pojedinačno", kazao je Sisojev.

U odnosima Crne Gore i Rusije nema ničeg skrivenog, kaže Sisojev, napominjući da ove zemlje imaju različite ciljeve, ali da svaka istrajno radi na svojim prioritetima.

"Crna Gora nikad nije krila da teži evroatlanskim integracijama. I ta težnja je usmjerena samo u jednom pravcu, a nije usmjerena protiv Rusije ili nekog drugog. Kao što ni Rusija nikada nije krila da se protivi proširenju NATO-a, ali prepušta svakoj zemlji da sama odluči", kaže on.  

Ovakav odnos nije novijeg datuma. On, kaže Sisojev, dotira još iz vremena kada je Crna Gora bila u zajednici sa Srbijom.

"Tada je Rusija jasno govorila da je ona protiv odvajanja Crne Gore od Srbije. I predsjednik Putin je premijeru Đukanoviću godinu i po pred referendum rekao da mi nijesmo za odvajanje, ali ako vi smatrate da je to u interesu Crne Gore, onda idite naprijed i ne slušajte ni nas ni Amerikance", zaključuje Sisojev.  

Takav stav, ističe Sisojev, Rusija ima i prema ostalim zemljama. Svaka suprotna tvrdnja je, kaže on, pogrešna i koristi se isključivo u dnevno-političke svrhe. 

Atlas TV

Portal Analitika