Politika

Božinović: Velike šanse za poziv do kraja godine

Crna Gora ima velike šanse da poziv za puno članstvo u NATO dobije do kraja godine, ocijenio je nekadašnji ministar odbrane i šef Misije Hrvatske pri Alijansi, Davor Božinović.
Božinović: Velike šanse za poziv do kraja godine
Portal AnalitikaIzvor

“Šanse su dobre, naravno posao još nije završen, ali to je posao koji neće prestati ni danom kada Crna Gora postane članica NATO-a. Dakle, treba sa svoje strane ono što se zove domaća zadaća raditi", kazao je Božinović za Pink M.

Prema njegovim riječima, NATO će znati da prepozna ono što je urađeno.

“Prepoznaće i građani, kojima će dobro urađeni zadaci ići u korist”, dodao je Božinović.

On je naglasio važnost političkih reformi, u smislu jačanja demokratskih kapaciteta društva, gdje u širem smislu spadaju i ekonomske referome.

“I naravno, s obzirom na to da je NATO i odbrambena i sigurnosna organizacija, u dijelu odbrane i sigurnosnog sektora. Dakle, jednakim intezitetom, uvijek je to na korist građana Crne Gore, postizati te kriterijume, jačati kompatibilnost sa članicama NATO-a, i to je taj put", kazao je Božinović

On je ocijenio da “trasa koju je Crna Gora već prešla pokazuje da ima kapaciteta i za veće korake”.

Na pitanje da li bi eventualnim stizanjem do tog cilja Crna Gora ubrzala i put ka Evropskoj uniji, Božinović je rekao da se te dvije organizacije međusobno ne uslovljavaju, ali da i te kako prate jedna drugu.

"Ja bih kazao da su to dvije organizacije koje su, u vrijednosnom smislu, apsolutno kompatibilne, koje sarađuju, koje prate jedna drugu. Niko vam neće reći da je jedno uslov za drugo, međutim nema nikakvog razloga ne ići u oba smjera", kazao je Božinović.

Portal Analitika