Region

Ivanov sazvao sjednicu Savjeta za bezbjednost

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov sazvao je danas sjednicu Savjeta za bezbjednost Makedonije u proširenom sastavu, saopštila je Služba za odnose sa javnošću makedonskog predsjednika.
Ivanov sazvao sjednicu Savjeta za bezbjednost
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica će početi danas u 17 sati, a nakon održavanja sjednice Ivanov će se obratiti građanima.

U Kumanovu je situacija nešto mirnija, nakon što su gotovo do podneva odjekivali pucnji automatskog oružja. U akciji policije koja traje od juče, poginulo je osam policajaca, a više od 30 ih je ranjeno.

Kako je javio reporter Agencije Anadolija iz Kumanova, dio stanovnika naselja Tode Mendol i dalje napušta grad i privremeno odlazi najčešće do Tetova, kako bi se sklonili od nasilja. Pripadnici policije su raspoređeni širom Kumanova, a u djelovima grada udaljenijim od naselja u kojem traje akcija policije, građani iščekuju normalizaciju situacije.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije, granični prelazi su otvoreni, a pojačane su mjere bezbjednosti.

Predsjednik Albanije Bujar Nišani pozvao je na smirivanje tenzije u Kumanovu te pozvao na očuvanje dobrih međuetničkih odnosa među građanima Makedonije. Nasilje u Makedoniji i svaki pokušaj destabilizacije te zemlje osudio je i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga takođe je pozvala na uzdržanost. Predsjednica Kosova apeluje na sve strane da poštuju zakon i da se uzdrže od nasilja, navedeno je u saopštenju iz predsjedničkog kabineta.

Portal Analitika