Društvo

VUJANOVIĆ: Crna Gora se suprotstavila fašizmu okupatora, ali i fašizmu u Crnoj Gori

“Čuvajmo i volimo Crnu Goru! Niti smo je lako ni jeftino dobili, niti smo je lako niti brzo obnovili. Cijenimo, naravno, i druge. Cijenimo i velike ali, prije svega, okrenimo se sebi, sebi smo najbliži!” poručio je u svom govoru na proslavi 70 godine pobjede nad fašizmom crnogorski predsjednik Filip Vujanović.
VUJANOVIĆ: Crna Gora se suprotstavila fašizmu okupatora, ali i fašizmu u Crnoj Gori
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je kazao da će antifašistički pokret Crne Gore biti zauvijek jedna od najblistavijih vrijednosti naše istorije.

“Na istorijskoj raskrsnici imperija, sudbinski predodređena da osvaja i brani svoju slobodu, da se ne miri sa ropstvom i okupacijom, 13. jula 1941. godine, opštenarodnim ustankom, Crna Gora se suprotstavila fašizmu, fašizmu okupatora, ali i fašizmu u Crnoj Gori”, kazao je Vujanović, osvrćući se na odluke Petrovdanske skupštine.

“Fašizmu, koji je prethodnog dana, 12. jula, na Petrovdanskoj skupštini, podržavajući kvislinšku državu, pokušao da zloupotrijebi prirodnu i snažnu potrebu za nezavisnom državom, koja je ponižavajuće ukinuta odlukama Podgoričke skupštine. Nezavisnu državu koja je izborena kroz vjekove, izborena na bojnom i diplomatskom polju, za čast svima koji su u tome učestvovali, i posebno onima koji su dali svoje živote. Za ponos ondašnje i sadašnje Crne Gore”, kazao je crnogorski predsjednik u govoru koji je trajao tačno deset minuta.

Osvrćući se na Trinaestojulski ustanak, Vujanović je kazao da je antifašistički ustanak Crnu Goru uvrstio  u istorijski vrijedne primjere dostojne trajnog divljenja.

“U tada porobljenoj Evropi, na poziv Komunističke partije Jugoslavije, na čelu sa Josipom Brozom Titom, u opštenarodnom ustanku, za samo nekoliko dana, osim većih gradova, bila je oslobođena gotovo čitava Crna Gora. Tako je opštenarodni ustanak 13. jula zapalio baklju slobode u jugoistočnoj Evropi i, kako je konstatovao francuski i svjetski velikan, Žan Pol Sartr, upozorio čovječanstvo kojim putem da se kreće. Pretpostavljajući slobodu ropstvu, pravdu nepravdi, dobro zlu, crnogorski ustanici su uputili poruku da fašizam nije ni vječan ni nepobjediv. Uzvišenost cilja i spremnost na žrtvu, antifašistički ustanak Crne Gore uvrstio je u istorijski vrijedne primjere dostojne trajnog divljenja”, kazao je Vujanović.

On je potom podsjetio na neke podatke koji govore o utemeljenju antifašizma u Crnoj Gori:

“U ustaničkom smislu, rijetko je zabilježeno da je u borbenom stroju bilo više od 10 posto ukupno odraslog stanovništva, sa više od 45 hiljada boraca. Od 26 bataljona Prve operativne grupe Vrhovnog štaba, čak 14 bataljona i jedna četa bili su iz Crne Gore. Od 23 člana Vrhovnog štaba, čak osmorica su bili iz Crne Gore. Više od 37 hiljada ljudi dalo je svoje živote u borbi za slobodu. Sa neznatno iznad dva posto stanovništva, Crna Gora je dala čak 248 narodnih heroja, gotovo četvrtinu od ukupnog broja narodnih heroja Jugoslavije.”

On je kazao i da su antifašistička borba i otpor bili osnov i polazište obnavljanja nezavisne Crne Gore, “države koja  će obnoviti svoju samostalnost u majskom referendumu 2006. godine, veličanstveno i vječno”.

Crnogorski predsjednik je kazao da sa ovog skupa, poštujući sedam decenija pobjede nad fašizmom, 70 godina trajanja i vrijednosti antifašizma, treba uputiti  jasnu globalnu poruku, o neprolaznosti i nezamjenljivosti antifašizma, ali i jasnu poruku Crnoj Gori:

“Moramo biti ponosni što smo bili blistavi dio velike antifašističke porodice. Nije neskromno ni državno neprimjereno već, poštujući grandioznost i masovnost našeg ustanka, nužno je konstatovati – bili smo istinska vrijednost antifašističke porodice. Zapalili smo baklju antifašizma, ugradili  Crnu Goru u njen pobjednički plamen, vrijednošću većom nego što nam je veličinom i brojem stanovnika pripadalo, ali u skladu sa slobodarskom istorijom Crne Gore. Zato bez temelja 13-julskog i devetomajskog antifašizma nema niti može biti Crne Gore, Crne Gore kao podjednake vrijednosti svih njenih građana, bez obzira na nacionalne i vjerske razlike” kazao je Vujanović i poručio da se čuva i voli Crna Gora:

“Čuvajmo i volimo takvu Crnu Goru! Niti smo je lako ni jeftino dobili, niti smo je lako niti brzo obnovili. Cijenimo, naravno, i druge. Cijenimo i velike ali, prije svega, okrenimo se sebi, sebi smo najbliži!

U Crnoj Gori moramo biti zajedno udruženi, u ljubavi prema svojoj državi! U mnogo čemu trebamo biti različiti ali, u odanosti Crnoj Gori moramo biti isti, da bi Crna Gora bila snažna, da bi bila vrijedna, da bi bila antifašistička, da bi bila vječna! Nek je vječna Crna Gora!”       

 

 

Portal Analitika