Društvo

Proslava 70 godina pobjede nad fašizmom bez ideoloških obilježja

Centralna crnogorska proslava 70. godišnjice pobjede nad fašizmom održana je noćas na podgoričkom Trgu republike.
Proslava 70 godina pobjede nad fašizmom bez ideoloških obilježja
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Proslava je počela oko 20,30,  ispaljivanjem svečanih plotuna na Gorici što je praćeno sa dva video bima, postavljena na lijevoj i desnoj strani od bine. Nakon toga uslijedilo je podizanje crnogorske državne zastave na jarbol uz zvuke crnogorske himne.

Tokom početka svečane ceremonije, na bini su stajali predstavnici svih rodova  crnogorske vojske. Bina je zapravo bila postavljena iznad stepeništa koje vodi od ulice prema trgu.

Naspram nje je bila svečana nadkrivena loža za državne zvaničnike, predsjednika države, premijera, predsjednika Skupštine, članove Vlade, predstavnike boračke organizacije i predstavnike diplomatskog kora u Crnoj Gori.

Nakon govora predsjednika Filipa Vujanovića, prisutnima se obratio predsjednik SUBNOR-a Crne Gore, Andrija Nikolić koji je djelovao izuzetno krepko za čovjeka koji gura svoju 99. godinu.

 Na video bimovima razmjenjivale su se i scene iz Drugog svjetskog rata.

pjeacicaok

Olivera Tićević, operska pjevačica, bila je izuzetno elegantna. Ona je, uz pratnju Simfonijskog orkestra i hora “Stanko Dragojević”, koji su bili svo vrijeme na bini, otpjevala poznatu partizansku pjesmu “Oj đevojko drugarice ispleti mi rukavice”, dok je glumica Nada Vukčević otpjevala jednu italijansku (O bella ciao”), jednu špansku i jednu rusku pjemu.   

Glumac Bane Popović je govorio stihove iz “Gorskog vijenca” i pjesmu “Orevuar Montenegro” pjesnika Ratka Vujoševića, a Knez je otpjevao “Goro moja”.

Bina je bila ukrašena cvijetnim aranžmanima.

Na samom trgu oko fontane nije bio omogućen pristup, tako da su građani stajali iza metalnih ograda postavljenih bočno od bine. Bilo je nekoliko crnogorskih zastava koje su nosili građani. Uočljivo je da se nigdje nije mogao primijetiti nijedan ideološki simbol, pa ni petokraka zvijezda, osim na jednoj zastavi koja se može vidjeti i na našem foto slajdu sa proslave u dnu strane.           

(Foto: Ivana Božović)

 

0905proslava40905proslava20905proslava1
Portal Analitika