Svijet

Mediji: Najveća vojna parada u Moskvi od raspada SSSR

Zapadni mediji danas izvještavaju da je povodom 70. godišnjice od pobjede nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, u Moskvi održana najveća vojna parada od raspada SSSR, i u prvi plan ističu upozorenje predsjednika Vladimira Putina da SAD žele jednopolarni svijet.
Mediji: Najveća vojna parada u Moskvi od raspada SSSR
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Novinske agencije AP, AFP, Reuters, radio BBC, dnevnik Guardian, takođe, ističu da je proslava protekla u sijenci bojkota lidera zapadnih zemalja zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

AP ističe da je povodom 70 godišnjice od pada fašizma na hiljade vojnika prodefilovalo Crvenim trgom, ali da je svečanost bojkotovala većina zapadnih lidera zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Agencija navodi da je Dan pobjede najvažniji sekularni praznik u Rusiji u znak sjećanja na ogromne žrtve Sovjetskog Saveza tokom rata, ali da se ujedno koristi i kao prilika da se zemlja prikaže kao sila koja je za mir i bezbjednost.

Današnja parada najveća je od raspada SSSR.

AP navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio priliku da podstakne patriotizam i istovremeno "raspali" antizapadno raspoloženje, a da je u isto vrijeme ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u Kijevu optužio Moskvu da pokušava da prigrabi zasluge za pobjedu u Drugom svjetkom ratu na štetu Ukrajine.

I premda su zapadni lideri bili odsutni, Putinu su se u Moskvi pridružili predsjednici ili premijeri iz 30 zemalja, uključujući predsjednika Kine Sji Đinpinga, koji je sjedio odmah pored Putina, a centralnim moskovskim trgom promarširala je i jedna kineska jedinica, što je bio dodatni znak bliskih odnosa dvojice lidera.

Agencija navodi da je njemačka kancelarka Angela Merkel izostala sa parade, kao i američki predsjednik Barak Obama i lideri Britanije i Francuske, ali da će Merkel sjutra biti u Moskvi i položiti vijence na spomenik Neznanom junaku.

AP posebno ističe da je na paradi prikazan novi ruski tenk "armata" T-14 i brojno drugo oružje i tehnika, a da su mnogi vojnici nosili uniforme poput onih tokom Drugog svjetskog rata.

Veterani su posmatrali paradu, a grudi su im blistale pod medaljama, dok su Moskovljani i drugi ispunili ulice oko trga oduševljeno pozdravljajući prelet borbenih aviona iznad centra grada.

"Dan pobjede je od izuzetnog značaja za Rusiju. Praktično svaka ruska porodica ima nekog ko je poginuo boreći se za svoju zemlju", citira AP 43-godišnjeg bivšeg pripadnika mornaričkih snaga Aleksandra Smolkina.

Putin je u svom govoru upozorio na oživljavanje fašizma i pokušaje nekih zemalja da preprave istoriju i umanje značaj Rusije u pobjedi.

"Osnovni principi međunarodne saradnje se posljednjih decenija ignorišu sve češće. Oni principi koje je čovječanstvo s mukom izvojevalo tokom rata", upozorio je Putin, ukazujući na pokušaje stvaranja jednopolarnog svijeta.

AP, takođe, navodi da je Putin kasnije tokom parade predvodio Besmrtni puk zajedno sa ljudima koju su nosili slike rođaka poginulih tokom rata.

I sam predsjednik Rusije nosio je fotografiju svog oca.

Prema podacima policije, na ulicama je bilo 250.000 ljudi, što je nezabilježeno u skorijoj istoriji Rusije.

Agencija navodi da mnogi Rusi tumače bojkot parade od strane zapadnih lidera kao znak nepoštovanja.

Procjenjuje se da je 27 miliona Sovjeta poginulo tokom Drugog svjetskog rata. Ukrajina tvrdi da je izgubila od osam do 10 miliona građana, od kojihe je 3,5 miliona bilo u sovjetskoj vojsci.

Kako navodi AP, u namjeri da se distancira od Moskve, Ukrajina se pridružila većini evropskih zemalja i obilježila Dan pobjede u petak, dan prije Rusije.

Tokom današnje ceremonije u Kijevu, Porošenko je rekao da Ukrajina više nikada neće obilježavati ovaj dan po ruskom scenariju.

Odluka zapadnih lidera da bojkotuju svečanost u Moskvi naglašava neslaganje između Rusije i Zapada oko Ukrajine.

I dok su sankcije Zapada protiv Rusije na snazi, sama Rusija se sve više okreće od Evrope i fokusira na saradnju sa Kinom, navodi AP.

Francuska agencija navodi da su zapadni lideri bojkotom parade kaznili Rusiju zbog miješanja u Ukrajini, ostavljajući Putina da slavi Dan pobjede sa liderima Kine, Kube i liderima drugih Moskvi naklonjenih zemalja.

Putin je, međutim, u govoru odlučio da ignoriše bojkot, zahvalivši se Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD za njihov doprinos u pobjedi nad Njemačkom, navodi AFP, takođe istučući Putinovo upozorenje na opasnost od jednopolarnog svijeta, aludirajući na ponašanje SAD.

Agencija navodi da on nije ni pomenuo krizu u Ukrajini.

Kasnije na prijemu Putin je poručio da međunarodni odnosi treba da budu vođeni duhom savezničkog partnertsva kao za vrijeme rata.

AFP navodi da je paradi prisustvovao i američki glumac Stiven Sigal.

Mediji su pisali da ovaj glumac ima dijelom i rusko porijeklo, kao i da ga je Putin svojevremeno navodno zvao da posreduje između Rusije i SAD.

I francuska agencija podsjeća koliki su bili gubici SSSR za vrijeme rata i ističe da je trijumf Crvene armije i danas izvor nacionalnog ponosa a da Dan pobjede premošćuje podjele među Rusima.

Agencija novodi riječi 72-godišnje Ljudmile Jurkove, koja je, takođe, učestvovala u paradi, a koja kaže da je Evropa zaboravila da je SSSR dobio rat.

BBC piše da je Rusija održala najveću vojnu paradu, obilježivši tako 70 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom, a da su je zbog događaja u Ukrajini bojkotovali zapadni lideri.

Guardian u prvi plan ističe Putinovu poruku da SAD pokušavaju da stvore jednopolarni svijet i da dominiraju njime.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika