Društvo

Osudili zabranu Akademske šetnje ponosa

ILGA Evropa, regionalni ogranak Međunarodne lezbejske i gej asocijacije, osudila je zabranu planirane Akademske šetnja ponosa i pozvala vlasti u Crnoj Gori da, bez odlaganja, obezbijede alternativno bezbjedno rješenje.
Osudili zabranu Akademske šetnje ponosa
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Uoči obilježavanja evropskog 2015 IDAHOT Foruma u Crnoj Gori, ILGA Europe je zaprepašćena saznanjem da su postojeća osnovna prava LGBT zajednice narušena”, saopšteno je iz te asocijacije.

Kako su naveli, zabrana Akademske šetnja ponosa je posljednja u nizu ograničenja na mirne demonstracije i slobodu okupljanja.

“Na osnovu informacija dobijenih od naših nacionalnih organizacija članica, Akademska šetnja ponosa, prvobitno zakazana za 24. april je zabranjena od policije, bez predloženog alternativnog datuma ili rješenja. Povorka je okarakterisana kao ‘previše rizična’, i ponovo je zakazana za 8. maj, nakon pritužbi potencijalnih demonstranata, ali je ponovo zabranjena, uz slična objašnjenja policije”, kaže se u saopštenju.

Iz ILGA Evrope su kazali da su svjesni da je značajno prisustvo policije nadgledalo mirni Prajd 2014 u Podgorici u novembru.

“Međutim, takođe smo svjesni da je ova povorka bila pomjerena, a da je lokacija objavljena neposredno pred sam događaj. Policijska zaštita osnovnih sloboda ljudi, kao što je pravo na mirno okupljanje, ne predstavlja jednokratnu privilegiju, odobrenu LGBT aktivistima i pristalicama kao ‘usluga’. Ovakva zaštita treba da bude uobičajena”, naveli su iz te asocijacije.

Izvršna direktorica ILGA Europe, Evelin Paradi, kazala je da bi “takav potez bio uznemirujući u bilo koje doba godine”.

“Međutim, tajming ovakve povrede osnovnih prava je još više zabrinjavajući, s obzirom na činjenicu da će Crna Gora biti u fokusu Evrope ovog vikenda, uoči 2015 IDAHOT Foruma. Veliko zalaganje za rad koji se obavlja na nacionalnom nivou od strane LGBT pokreta je sada u sjenci", smatra Paradi.

ILGA Evropa, kako se navodi u saopštenju, poziva vlasti u Crnoj Gori da obezbijede alternativno bezbjedno rješenje, bez odlaganja.

 

Portal Analitika