Svijet

Za pronevjeru javnog novca, Mubarak dobio tri godine zatvora

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, svrgnut s vlasti u narodnoj pobuni 2011. godine, osuđen je u subotu na tri godine zatvora, kao i dvojica njegovih sinova, zbog pronevjere više od 10 miliona eura javnog novca.
Za pronevjeru javnog novca, Mubarak dobio tri godine zatvora
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Bivšem raisu ponovljen je postupak na sudu u Kairu pošto je Vrhovni sud nakon poništenja prvostepene presude naredio novo suđenje. I prvostepeni sud ga je bio osudio na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Mubarak je u odijelu umjesto u zatvorskoj odjeći, zajedno sa sinovima Alaom i Gamalom sjedio na optuženičkoj klupi u uobičajenom kavezu.

Naime, bivši predsjednik je, kao i njegovi sinovi, od januara na slobodi budući da su u pritvoru proveli najduže moguće vrijeme. No Hosni Mubarak (87) je pod jakim nadzorom boravio u vojnoj bolnici u Kairu, gdje je ranije zadržan, službeno zbog lošeg zdravlja.

U subotu nakon saslušanja nije bilo jasno hoće li njih trojica biti ponovo uhapšena i je li ova nova presuda, na koju se mogu žaliti, pokrivena pritvorom.

Tako je sudija kairskog suda u subotu potvrdio odluku prvostepenog suda iz maja 2014. godine, ali je ublažio presude Alai i Gamalu koji su bili dobili četiri godine zatvora prije nego je Vrhovni sud u januaru poništio odluku.

Izvor i foto: index.hr

Portal Analitika