Abiznis

Neksan dostavio ponudu Sindikatu Boksita

Kompanija Neksan iz Nikšića, koja je u prethodnih šest mjeseci organizovala proizvodnju i isplaćivala zarade u nikšićkim Rudnicima boksita, dostavila je kovertiranu ponudu predstavnicima Sindikat tog preduzeća, saznaje agencija Mina-business.
Neksan dostavio ponudu Sindikatu Boksita
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, kazao je da je vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, izričito zahtijevao da ponuda, koju je dostavio u zatvorenoj koverti, bude otvorena isključivo u trenutku predstavljanja pred predstavnicima Privrednog suda i Odbora povjerilaca.

"Davidović je, na našu molbu da nam pomogne, pod tim uslovom predao ponudu, zahtijevajući da nadležni o njoj raspravljaju odmah nakon otvaranja", rekao je Bojanović.

Predstavnici Sindikata uputiće zahtjev Privrednom sudu i Ministarstvu ekonomije kako bi se što hitnije organizovao sastanak, s obzirom na tešku situaciju u Boksitima.

Bojanović je saopštio da je radničko nezadovoljstvo veliko, jer su nakon prekida saradnje sa Neksanom, 21. aprila poslati kući uz primanje od 193 eura za ovaj mjesec.

"Rok do kada su nam nadležni obezbijedili primanja od 193 eura ističe 21. maja, nakon čega se ništa ne zna o daljoj sudbini Boksita. Zato zahtijevamo od nadležnih da tokom sljedeće sedmice hitno rješavaju situaciju u Boksitima, s obzirom na to da imamo i traženu ponudu Neksana. Ukoliko neko ima bolju ponudu, eto prilike da se situacija odmah riješi i Boksiti dobiju kupca", kazao je Bojanović.

Predstavnici Sinidkata su za ponedjeljak u 11 sati najavili okupljanje radnika ispred upravne zgrade Boksita, da bi im se predstavio dogovor sa Neksanom i kako bi se mogli preduzeti odgovarajući potezi u slučaju negativnog odgovora nadležnih.

Rudnicima boksita je do 20. aprila upravljao Neksan, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Tada je bio i krajnji rok za dostavljanje ponuda na četvrti tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po cijeni od 8,55 miliona eura.

Tender je propao, jer u predviđenom roku nije niko dostavio ponudu.

U Rudnicima boksita je u novembru 2013. godine uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB), zbog duga od 1,59 miliona eura, a potom je proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Portal Analitika