Abiznis

Zarubica sa saradnicima pokušao nasilno da uđe u prostorije sindikata

Nekadašnji funkcioner Saveza sindikata Crne Gore SSCG Duško Zarubica je sa saradnicima danas pokušao da nasilno uđe u prostorije Saveza sindikata pozivajući se na sudsko rješenje o privremenoj mjeri, a na koje je punomoćnica SSCG, advokat Rajka Gazivoda uložila prigovor, navodi se u saopštenju te insitucije.
Zarubica sa saradnicima pokušao nasilno da uđe u prostorije sindikata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju, Zarubica je isključen iz Saveza sindikata Crne Gore Odlukom Skupštine, najvećeg organa između dva Kongresa, i nema nikakvog osnova da boravi u službenim prostorijama Saveza i on bi to kao bivši dugogodišnji funkcioner SSCG trebalo da zna. 

"To što grčevito želi da zadrži privilegije koje je godinama uživao i koje su nažalost bile u velikoj mjeri motivacija za njegov sindikalni angažman i nekih drugih isključenih funkcionera to je njegova lična ambicija. To je vrijeme iza nas, i zato su pokrenute reforme, koje su očigledno za neke bolne. Nakon dugog perioda „uljuljkanosti“, koje su za rezultat imale osipanje članstva i dug od preko dva miliona eura, Savez je konačno pokrenuo reforme i zato dobio podršku ne samo sindikalnih organizacija koje su upravo zbog takvog ponašanja nekadašnjeg rukovodstva bile van Saveza, već i Međunarodne konfederacije sindikata i Evropske konfederacije sindikata", objašnjavaju iz Saveza.

Kako dodaju, u skladu sa Konvencijom Međunarodne organizacije rada koju je Crna Gora ratifikovala, nedvosmisleno stoji da radničke organizacije imaju pravo na donošenje svojih statuta i administrativnih pravila, slobodnih izbora svojih predstavnika, organizovanje svoga upravljanja i delatnosti i formulisanje svoga akcionog programa, a javne vlasti moraju se uzdržavati svake intervencije takve prirode koja bi imala za cilj ograničenje ovoga prava.

"Imamo pravo da ishitrenost Suda  sagledavamo u kontekstu da su zaposleni u Sudu, članovi granskog Sindikata koji je predvodio isključeni Zarubica, jer protiv istog je SSCG ranije podnio tužbe zbog, između ostalog, zbog falsifikovanja pečata, lažnog predstavljanja i drugo, a do sada je izostala brza reakcija sudskih vlasti po tim predmetima. Očekujemo ravnopravan status", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika