Region

Šarićevom ortaku FBI blokirao 30 miliona eura i zaplijenio dvije vile

Rodoljubu Raduloviću (67), koji je u bjekstvu, po nalogu Federalnog istražnog biroa SAD blokirani su milioni u bankama u tri zemlje, objavio je beogradski Blic.
Šarićevom ortaku FBI blokirao 30 miliona eura i zaplijenio dvije vile
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Optuženom da je obezbijedio prekookeanske brodove za šverc kokaina grupe Darka Šarića, kao i za podstrekivanje na odavanje službene tajne Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta ministra policije Ivice Dačića, sredstva su blokirana u Monte Karlu, Švajcarskoj i SAD-u. Samo u banci u Monte Karlu blokirano je oko 12 miliona dolara, piše ovaj list.

Ova sredstva, međutim, nijesu blokirana na osnovu postupka koje vodi srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal, u koji je bila uključena i američka DEA (služba za borbu protiv droge), zbog krijumčarenja kokaina.

Nevezanu istragu protiv Radulovića, kako “Blic” saznaje, vodi američki FBI (Federalni istražni biro) zbog sumnji da je nezakonito poslovao sa nekim preduzećima iz Rusije koja su podnijela tužbe američkim sudovima. Pored blokade računa, zabranjeno mu je raspolaganje nekretninama u SAD, kao što su dvije vile u Majamiju.

Radulović se, osim od američkih i srpskih službi, krije i od odbjeglih pripadnika Šarićeve grupe koji su na slobodi.

- Raduloviću ponestaje sredstava sa skrivanje, jer utočište plaća mnogo, a ne može da koristi ogromna sredstva koja su mu blokirana. Međutim, zasad je odustao od predaje Srbiji, koju je najavljivao 2013. i 2014, jer je njegov uslov da ne ode u pritvor, već da se brani sa slobode - kaže izvor “Blica”.

On je u nekoliko navrata preko posrednika poručivao da želi da se preda i najavljivao dolazak. Međutim, odustao je u posljednjem trenutku, sredinom prošle godine, jer ne želi da bude u zatvoru.Tražio je da kada sleti na beogradski aerodrom, bude sproveden na saslušanje i da nakon toga bude pušten na slobodu.

On nije optužen kao organizator, pa nema zakonskih prepreka da bude svjedok saradnik, ali zasad on ne odustaje od skrivanja.

Rodoljub Radulović je osmooptuženi na tzv. argentinskoj optužnici. Svi optuženi se terete da su aprila 2009. iz Argentine u Španiju prevezli 1.825 kilograma kokaina, i to u brodovima “Verti” i “Golden”. Šverc je bio prikriven transportom soje preko Radulovićevog preduzeća “Man mare”. Dokazi o povezanosti Radulovića sa klanom pronađeni su 26. novembra 2011. u stanu u Ulici Mihajla Avramovića u Beogradu. Pronađen je i račun na ime Radulovića za kupovinu broda “Verti” od 300.000 eura preko švajcarske banke. U stanu je bio i papir sa brojevima Darka i Duška Šarića i još nekih iz klana, kao i računi za uređenje stanova Dudića i Šarića.

Blic.rs 

Portal Analitika