Politika

Neutralnost Crne Gore podržava 51 odsto građana

Vojnu neutralnost Crne Gore podržava 51 odsto crnogorskih građana, dok 32 odsto njih vjeruju da država treba da postane dio nekog vojnog bloka, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Vlade sprovela agencija IPSOS, piše Dan.
Neutralnost Crne Gore podržava 51 odsto građana
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To istraživanje je sprovedeno u prvoj sedmici novembra prošle godine na uzorku od 1.032 ispitanika u 17 crnogorskih opština.

Vlada je tu anketu, prema kojoj svaki drugi crnogorski građanin smatra da je moguće da Crna Gora ostane vojno neutralna država, proglasila za interni dokument i onemogućila njeno objavljivanje, pa nije objavljeno ni na vladinom sajtu, ni u sklopu internet prezentacije IPSOS-a.

Dan objavljuje djelove tog istraživanja koji se odnose na pitanje mogućnosti da Crna Gora bude neutralna država, kao i kako se ideja neutralnosti održava na tempo evropskih integracija.

„Čak i kada ispitanike izložimo hipotetičkom izazovu i pritisku međunarodne zajednice kroz gubitak podrške Amerike i zemalja članica Evropske unije, od tih 51 odsto građana koji vjeruju u vojnu neutralnost većina ostaje pri odluci o vojnoj neutralnosti (40 odsto od ukupne populacije ostaje za neutralnost, a svega osam odsto mijenja svoj stav u korist učlanjenja u NATO)“, predočeno je u istraživanju koje je Komunikacionom timu vladinog Savjeta za članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi u novembru prošle godine dostavila agencija IPSOS.

Iz ankete jasno proizilazi da podrška ideji vojne neutralnosti raste, a ideja svrstavanja države u neki od vojnih blokova gubi podršku. IPSOS je u anekti naveo da je u martu 2014.godine, kada su takođe radili istraživanje, opciju neutralnosti Crne Gore podržavalo 50 odsto građana, a u novembru iste godine 51 odsto. U martu 2014.godine 36 odsto građana je vjerovalo da država mora biti dio nekog vojnog bloka, a u novembru te godine svega 32 odsto.

Kako je to istraživanje pravljeno i za potrebe analize vladine politike u oblasti NATO integracija, anketari iz IPSOS-a su dodali i komentar koji se tiče ideje da Crna Gora bude neutralna država.

Protiv NATO integracija na državnom nivou je 57 odsto građana, a tu integraciju podržava 35 odsto ispitanika.

Prema istraživanju IPSOS-a, diskusija u fokus grupama je pokazala da kod određenog dijela građana postoji nada u mogućnost održavanja neutralnosti, posebno kod onih koji su nezadovoljni zaoštravanjem odnosa prema Rusiji.

„U toj nadi ih održava i idealizovana slika Srbije kao zemlje koja „uspješno balansira između Zapada i Istoka“. Ostali su, ipak, posebno oni mlađi, svjesni realnosti i stoga ocjenjuju da Crna Gora kao mala zemlja ne može sebi da priušti neutralni stav. Vjeruje se da je posebno u vremenima oštre podjele kao što je trenutno slučaj potrebno „prikloniti se nekom većem i snažnijem“. A za većinu je to, i pored emocije ka Rusiji, ipak Zapad“, navodi se u istraživanju koje je u novembru prošle godine predočeno premijeru Milu Đukanoviću, koji je i predsjedavajući Savjetu za članstvo u NATO-u.

U anketi IPSOS-a zanimljiv je i podatak da je snažan argumet za one koje se zalažu za to da Crne Gora ostane van okvira NATO-a to što je 79 odsto građana Crne Gore saglasno sa tvrdnjom da je ulazak u NATO u finansijskom smislu preveliki trošak za Crnu Goru.

„Važna argumentacija protivnika pridruživanju Crne Gore NATO-u može biti i tvrdnja da će Crna Gora morati da učestvuje u ratovima koji nemaju veze sa njenim interesima, a sa tom tvrdnjom se slaže 77 odsto građana Crne Gore“, navodi se u istraživanju.

Portal Analitika