Svijet

Prekid vatre u Jemenu od utorka

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir rekao je da će humanitarni prekid vatre u Jemenu početi u utorak, ali je naglasio da njegov uspjeh zavisi isključivo od toga da li će ga poštovati šiitski pobunjenici, Huti koje podržava Iran.
Prekid vatre u Jemenu od utorka
Portal AnalitikaIzvor

"Donijeli smo odluku da prekid vatre počne u utorak 12. maja u 11 sati i da traje pet dana s mogućnošću da bude produžen ako bude uspješan", rekao je Džubeir na sastanku ministara zalivskih zemalja u Parizu.

On je, kako prenosi AFP, govoreći na konferenciji za novinare zajedno s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, rekao da prekid vatre zavisi od Huta i njihovih saveznika.

On je rekao da je prekid vatre prilika za Hute da pokažu da brinu o svom i jemenskom narodu.

Saudijska Arabija je upozorila u četvrtak da su Huti prešli "crvenu liniju" granatirajući naseljenu pograničnu oblast Jemena.

Keri je rekao da prekid vatre znači da se Huti saglase da neće biti bombardovanja, pucanja, pokretanja snaga niti manevara da bi se stekla vojna prednost, a ne smije biti ni pomjeranja teškog naoružanja.

Keri je rekao da ima naznaka da će Huti pristati na prekid vatre i dodao da je datum predložen kako bi Huti i drugi imali vremena da izdaju naređenje svojim snagama na terenu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom 26. marta je pokrenula vazdušnu kampanju da bi spriječila Huti pobunjenike da zauzmu čitavu teritoriju Jemena.

Snage lojalne odbjeglom predsjedniku Jemena Abedrabu Mansuru Hadiju, među kojima su jedinice vojske i paravojne formacije, već nekoliko nedjelja se bore protiv Huti pobunjenika u Adenu, bivšem Hadijevom uporištu prije nego što je pobjegao u Rijad.

Na stotine civila je poginulo u vazdušnim udarima i borbama od 26. maja a u Jemenu je pogoršana humanitarna kriza jer stanovništvo oskudjeva u hrani i gorivu.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika