Društvo

Delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik Marku Miljanovu

Delegacija Glavnog grada na čelu sa gradonačelnikom, Slavoljubom Stijepovićem, položila je danas vijenac na spomenik vojvodi Marku Miljanovu, povodom obilježavanja dana njegovog rođenja.
Delegacija Glavnog grada položila vijenac na spomenik Marku Miljanovu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Glavnog grada je saopšteno da je zamjenik gradonačelnika, Časlav Vešović, otvorio izložbu posvećenu Marku Miljanovu, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

On je na otvaranju izložbe istakao da je ime vojvode Marka Miljanova Popovića jedno od najznačajnijih istorijskih imena koje se vežu za Podgoricu.

 Prema njegovim riječima, Podgorica je upamtila mnoge upravnike i gradonačelnike, ali danas treba posebno da bude ponosana na činjenicu da je na čelu glavnog grada bio Marko Miljanov, "znameniti junak i čovjek čije je stvaralaštvo udarilo snažan pečat našoj kulturi i književnosti".

 Vešović je poručio da izložbom Marku Miljanovu vraćamo samo dio pažnje kojom je on obasuo svoje potomke i generacije Podgoričana.

 Izložba je, kako se navodi u saopštenju, inspirisana činjenicom da je Marko Miljanov inicijator osnivanja Čitaonice u Podgorici 1881. godine.

 Publici je, kako je saopšteno, predstavljeno 100 publikacija među kojima su i neka od prvih izdanja stvaralačkog opusa Marka Miljanova, kao i literatura koja je nastala ne temeljima njegovog djela i radova akademskog vajara Rista Radmilovića motivisanih likom Marka Miljanova.

 Izložba će, kako je saopšteno, biti otvorena do 18. maja.

Izvor: Mina

Foto: rtcg.me

Portal Analitika