Društvo

Broj zaposlenih u lokalnim samoupravam nije smanjen

Broj zaposlenih u lokalnim samoupravama tokom prošle godine nije smanjen, kako je planirano, već je povećan, konstatovano je na današnjoj sjednici Koordinacionog tima za reformu lokalne samouprave.
Broj zaposlenih u lokalnim samoupravam nije smanjen
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici Koordinacionog tima, kojom je predsjedavala državna sekretarka u MUP-u Jadranka Vojinović, zaključeno je da se u narednom periodu očekuje da će izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi obezbijediti uspješnije funkcionisanje sistema tih jedinica uprave.

„Konstatovano je da do smanjenja broja zaposlenih u lokalnim samoupravama nije došlo, već da je naprotiv taj broj povećan, te da stoga ovaj cilj, zajedno sa ciljem da se unaprijedi kadrovsko planiranje, u 2014. godini, nije ispunjen“, navodi se u saopštenju MUP-a.

 Iako se na unapređenju efikasnosti, produktivnosti i poboljšanju kvaliteta usluga aktivno radi, članovi Koordinacionog tima su, kako se navodi, preporučili da lokalne samouprave treba da intenziviraju rad na realizaciji mjera u toj oblasti.

 Uspješnije funkcionisanje trebalo bi da bude obezbijeđeno kroz adekvatno regulisanje statusnih pitanja lokalnih službenika i namještenika, pitanja vezanih za upravljanje ljudskim resursima na lokalnom nivou, načina sazivanja i održavanja sjednica skupštine opštine, roka za izbor predsjednika opštine, pitanja vezanih za odgovornost glavnog administratora, menadžera, starješina organa lokalne uprave, rukovodilaca stručnih i posebnih službi, kao i pitanja međuopštinske saradnje.

 Koordinacioni tim danas je, kako je saopšteno, razgovarao i usvojio i plan aktivnosti za ovu godinu.

 Predstavnici iz ministarstava i lokalnih samouprava koji čine Koordinacioni tim razgovarali su, kako se navodi, i o Akcionom planu za reformu lokalne samouprave za prošlu godinu, u kojem je, kako je istaknuto, primjetan nizak nivo realizovanih normativnih mjera.

„Predloženo je da MUP nastavi i intenzivira rad na pripremi Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i spašavanju, Predloga analize o modelima organizacije lokalne samouprave u Crnoj Gori i podzakonskih akata koji proizilaze iz Zakona o komunalnoj policiji“, navodi se u saopštenju.

 U saopštenju MUP-a se dodaje da je zaključeno i da bi ministarstva finansija, održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja trebalo da intenziviraju rad na pripremi zakonodavnih okvira iz njihove nadležnosti, a koji se tiču oblasti zarada zapolsenih u javnom sektoru, finansiranja lokalne samouprave, uređenja prostora i izgradnje objekata, životne sredine, kao i poljoprivrednog zemljišta.

 Na sjednici je, kako je saopšteno, razmatran i usvojen Izvještaj o radu Koordinacionog odbora za reformu lokalne samouprave.

 Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za Strategiju razvoja međuopštinske saradnje takođe je, kako je saopšteno, bila tema o kojoj se na današnjoj sjednici rspravljalo.

„Prisutni su zaključili da je potrebno intenzivirati rad na ovom polju, budući da određene opštine nijesu uopšte dostavile podatke vezane za realizaciju planiranih aktivnosti po kvartalima, dok su određene opštine dostavile nepotpune ili neadekvatne podatke“, saopšteno je iz MUP-a.

 Važna tačka dnevnog reda bila je i realizacija aktivnosti iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije u jedinicama lokalne samouprave, gdje je, kako se navodi, preporučeno da bi opštine trebalo da adaptiraju postojeće akcione planove i u njih uvrste indikatore koji se odnose na pregovaračko Poglavlje 23.

„Uprava za antikorupcijsku inicijativu i Zajednica opština Crne Gore trebalo bi da pomognu opštinama u iznalaženju modela izvještavanja iz kojeg će se moći dobiti realna i kompletna slika o aktivnostima i mjerama u oblasti borbe protiv korupcije na lokalnom nivou“, kaže se u saopštenju.

 Vojinović je najavila da će u narednom periodu raditi na izradi nove Strategije reforme javne uprave za period 2016. do 2020. godine, u kojoj će se jedan od tematskih okvira odnositi na lokalnu samoupravu.

„Predloženo je da MUP, zajedno sa Zajednicom opština Crne Gore i uz podršku eksperata, u narednom periodu pristupi izradi strateškog dokumenta koji će sadržati jasne indikatore i koji će, između ostalog, ukazivati na pravac upućivanja sredstava lokalnim samoupravama i namjenu njegovog korišćenja, a koji će ujedno biti i pokazatelji na osnovu kojih će biti moguće aplicirati za IPA projekte ili direktu budžetsku podršku za njihovu realizaciju“, kaže se u saopštenju MUP-a.

Portal Analitika