Svijet

Da li će Danska postati prva država koja će ukinuti keš?

Danska je još jedan korak bliža tome da postane prva država na svijetu koja će u potpunosti ukinuti gotovinu, nakon što je vlada predložila ukidanje obaveze po kojoj trgovci isplatu primaju u kešu.
Da li će Danska postati prva država koja će ukinuti keš?
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Danske izdala je saopštenje u kojem se navodi da od sljedeće godine butici sa odjećom, restorani i benzinske pumpe neće biti zakonski obavezane da primaju gotovinu.

Ovaj predlog je dio novog paketa mjera ekonomskog rasta, koji je predstavljen ove godine, pred izbore koji očekuju Dansku. Cilj ovih mjera je smanjivanje troškova i povećanje produktivnosti.

Finansradet, lobistička grupa iz Danske, tvrdi da bi ova promjena donijela olakšice preduzetnicima u vidu smanjenja troškova obezbjeđenja.

Iako na prvi pogled ovo djeluje kao drastična mjera, Danci uveliko napuštaju papirni i metalni novac. Čak trećina stanovnika već koristi zvaničnu aplikaciju Danske banke "Mobile Pay", koja omogućava korisnicima da svoje račune plaćaju jednostavnim prislanjanjem svog pametnog telefona na odgovarajući senzor.

Negativna strana ovog vida plaćanja bila bi opasnost od hakerskog upada i bankarskih prevara.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika