Svijet

Miler: Gradnja "Turskog toka" može početi već danas

"Gasprom" već danas može da počne sa polaganjem cijevi za gradnju gasovoda "Turski tok" kojim će se ruski gas dopremati preko Turske do Evrope, kaže generalni direktor "Gasproma" Aleksej Miler.
Miler: Gradnja "Turskog toka" može početi već danas
Portal AnalitikaIzvor

"Već danas možemo početi sa polaganjem cijevi. Ne šalim se", odgovorio je Miler na jedno od pitanja ruske agencije Tas, prenosi Tanjug.

Miler je juče izjavio da bi gasovod "Turski tok" trebalo da počne sa radom u decembru 2016. godine.

"Postignut je sporazum između Rusije i Turske o puštanju gasovoda u operativni rad i početku isporuke gasa kroz Turski tok u decembru 2016. godine", izjavio je Miler poslije potpisivanja sporazuma sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Tanerom Jildizom.

"Turski tok" će služiti kao altenativa gasovodu "Južni tok", od čije je izgradnje Rusija odustala u decembru 2014. godine, dok će najveći dio novog gasovoda prolaziti ispod Crnog mora.

Godišnji kapacitet "Turskog toka" biće 63 milijarde kubnih metara, od čega će 47 milijardi kubnih metara biti isporučivano u novo gasno čvorište na tursko-grčkoj granici.

SAD Grcima: Odustanite od "Turskog toka"

Sjedinjene Američke Države pozivaju Grčku da odustane od ruskog gasa posredstvom "Turskog toka" i da ostane pri gradnji gasovoda koji će preko Grčke dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana do Evrope, prenosi agencija AP.

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za energetska pitanja, Amos Hohstajn, izjavio je da je sa grčkim zvaničnicima u Atini razgovarao o pitanju energetske bezbjednosti u Evropi, kao i o resursima prirodnog gasa, prenosi grčka agencija ANA.

U intervjuu datom uoči sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, Hohstajn je rekao da će Grčka postati privlačnija zapadnim investitorima i da će pomoći smanjenju zavisnosti Evropske unije od ruskih isporuka gasa, ukoliko odbije da preko njene teritorije prelazi gasovod ruske državne kompanije "Gasprom", piše Njujork tajms.

Hohstajn je, takođe, rekao da interesi Moskve nisu u skladu sa finansijskim potrebama Grčke, kao i da planirani ruski gasovod nije ekonomski projekat, već političko pitanje.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika