Svijet

Velika Britanija: Pljušte ostavke poraženih na izborima

Trojica lidera stranaka koje su pretrpjele teške poraze na izborima u Britaniji su za manje od jednog sata podnijeli ostavke i preuzeli odgovornost za rezultate.
Velika Britanija: Pljušte ostavke poraženih na izborima
Portal AnalitikaIzvor

Prvi se povukao lider liberalnih demokrata Nik Kleg, a zatim i najveći gubitnik, lider laburista Ed Miliband, kao i prvi čovjek Ukipa Najdžel Faraž.

Laburisti su, uprkos najavama "neizvjesne borbe", glatko izgubili od konzervativaca i pali na oko 230 mjesta u parlamentu, čime je nastavljen pad te stranke u 21. vijeku.

"Odgovornost je samo moja. Porazi su teški, ali mi smo partija koja nikada neće prestati da se bori za sve radne ljude u našoj zemlji", naveo je Miliband na Tviteru.

Miliband je u sedištu stranke potvrdio ono o čemu se spekuliše od oko tri časa iza ponoći - rekao je da je "vrijeme da neko drugi preuzme vođstvo" i istakao da mu je iskreno žao što nije uspio.

Miliband se tokom večeri kratko obratio biračima i rekao da mu je žao zbog svega što se dogodilo. Tada je već bilo jasno da je SNP "zbrisao" laburiste iz svojih uporišta u Škotskoj.

"Ovo je veče puno razočaranja. Nismo popravili rezultat gdje smo željeli u Engleskoj, a u Škotskoj je nalet nacionalizma bio prejak za našu partiju. Sljedeća vlada će imati veliku odgovornost i težak zadatak da zadrži jedinstvo naše zemlje", rekao je tada Miliband.

0805kleg

Na drugoj strani, liberalne demokrate su praktično svedene na političku marginu nakon petogodišnje vlasti u koaliciji s torijevcima. Liberali su izgubili skoro 50 mjesta i sada su bez ikakvog uticaja sa osam mjesta.

"Očekivao sam da izbori budu veoma teški. Očigledno je da su rezultati nemjerljivo više surovi i poražavajući. Zbog toga podnosim ostavku. Srce mi se slama kada vidim koliko naših kolega je izgubilo mjesta u parlamentu, a odgovornost za ove rezultate nije na njima, već samo na meni", rekao je Kleg.

Odgovornost je preuzeo i lider britanske desničarske i antievropske stranke UKIP Najdžel Faraž, koji nije uspio da na izborima u Britaniji osvoji vlast u svojoj izbornoj jedinici. Kao što je i najavio, zbog toga je i on podnio ostavku u stranci.

Izvor: b92.net

Portal Analitika