Svijet

Studentkinja postala najmlađa poslanica u britanskom parlamentu

Studentkinja Mairi-Meri Blek, koja ima samo 20 godina, postala je najmlađa članica britanskog parlamenta od 1667. godine, kao predstavnik Škotske nacionalne partije (SNP) za okruge Pejsli i južni Renfruvšir.
Studentkinja postala najmlađa poslanica u britanskom parlamentu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Inače SNP, stranka koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ostvarila je na opštim izborima u istorijski rezultat, osvojivši 56 od mogućih 59 mjesta u parlamentu.

Meri Blek studira na Univerzitetu u Glazgovu i ima da položi još nekoliko završnih ispita. Na jučerašnjim izborima osvojila je više od 5.000 glasova i tako pretekla predstavnika Laburističke partije Daglasa Aleksandra.

Kada su rezultati izbora objavljeni začuli su se glasni uzvici podrške iz njenog tabora, dok je Meri, smirenim tonom, obećala da će poboljšati život običnih Škota.

Mlada poslanica odrasla je u porodici koja je podržavala laburiste kao i mnogi u Škotskoj. Međutim, kako kaže, okrenula je leđa toj partiji lijevog centra jer smatra da se udaljila od svojih pristalica i orijentisala ka krajnjoj ljevici.

Pokazalo se da je Škotska nacionalna partija oduzela od Laburista najveći dio poslaničkih mjesta.

Blek je objasnila da njen rodni grad već decenijama propada i da svaka peta osoba u Pejsliju živi u siromaštvu a jedna od tri porodice je prisiljena da koristi pomoć da bi se prehranile.

Ona je vodila kampanju za nezavisnost Škotske pred referendum održan prošlog septembra. Iako nezavisnost nije izglasana ona je tada izjavila "da taj san i dalje živi".

Njen naredni cilj bio je Donji dom parlamenta. Meri Blek je u kampanji obećala da će se zauzeti za svoje birače na način na koji njeni prethodnici laburisti nisu uspjeli.

Ona je Daglasa Aleksandra nazvala ,,političarem karijeristom'' a dok je kampanja trajala navela je da su ljudi umorni od predstavnika naroda koji nikada nisu tu za njih.

Iz biografije Mairi-Meri Blek može se saznati da je vodila kampanju protiv rata u Iraku i da je radila za dobrotvornu organizaciju Oksfam, ali da je referendum o nezavinosti bio prekretnica.

Meri je, doduše, bila na meti kritika zbog svog oštrog pristupa, kao i manjka iskustva u politici na šta je ona odgovarala da je dovoljno stara da plaća porez i ide u rat.

Izvor i foto: blic.rs

 

 

Portal Analitika