Društvo

MARKOVINA: Lideri Zapada treba da prisustvuju paradi u Moskvi

Hrvatski istoričar dr Dragan Markovina, je gostujući u emisiji „Živa istina“, autora Darka Šukovića, kazao da smatra da je neadekvatan odnos prema antifašizmu, posljedica antikomunizma i antijugoslovenstva desnice, kao i straha ljevice da joj se ne spočita jugonostalgija i titoizam, kao i da se antifašizam ponajviše baštini da se ne bi kompromitovali pred demokratskim svijetom.
MARKOVINA: Lideri Zapada treba da prisustvuju paradi u Moskvi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući nedavno obilježavanje 70 godina proboja logora u Jasenovcu i način na koji je to uradila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, hrvatski istoričar  Dragan Markovina je rekao da Grabar Kitarović „evidentno ima ozbiljnih problema sa razumijevanjem društva, istorije politike od one njene izjave o građanima i seljacima pa nadalje“.

„Sve  kako se ponašala, taj odlazak u Jasenovac.... zapravo samo potvrđuje njeno potpuno nesnalaženje. No, osim nesnalaženja to šalje jasnu ideološku poruku društvu, politici, državi i građanima. Ona je tamo otišla u funkciji predsjednice, a zapravo je imala privatnu posjetu jer institucija predsjednika nije bila na službenom obilježavanju i to je već jedan veliki minus“, tvrdi gost emisije „Živa istina“.

Markovina je objasnio da je hrvatska predsjednica poslala izaslanika, te da nije prvi put da nije došao predsjednik direktno.

„S druge strane, ono što je napisala u knjizi dojmova jasno je da ona uopšte u toj knjizi ne imenuje ko je u tom logoru bio, koga je ubijao i zašto“, smatra hrvatski istoričar.

Markovina vidi nagovještaje da bi predsjednica Hrvatske mogla otići u Blajburg, gdje su u maju 1945. ubijene desetine hiljada ustaša, domobrana i četnika. Njenim eventualnim odlaskom u Blajburg potpuno bi se promijenila paradigma savremena Hrvatske, saglasan je istoričar.

Markovina smatra da su lideri Zapada trebalo da prisustvuju sjutrašnjoj paradi u Moskvi, upkos činjenici da je, kako kaže, Putin koristi za samopromociju.

“Sramotno je da se ne ode, ja naime mislim da je svaka vojna parada besmislena u 2015. Treba da se obilježi ali to bi trebalo da bude neka civilna manifestacija s rok koncertima, izložbama, tulumu na ulicama… Nikako  paradom vojske jer po mom mišljenju vojska bi trebalo da bude ukinuta potpuno što se mene tiče, bilo gdje. Ali eto neko je imao odluku kako će nešto slaviti i neka slavi… ali ne možete kažnjavati Putinovu politiku tako da blatite pobjedu u Drugom svjetskom ratu nad fašističkim zlom koje ne bi bilo bez Sovjetskog Saveza“, tvrdi hrvatski istoričar i dodaje da će na paradi biti i groteskna situacija „da će četnički vojvoda 21 godinu sa tom titulom, govorim o Tomislavu Nikoliću, biti na toj paradi i slaviti pobjedu…”

Markovina zaključuje da je to „obraz Srbije a ne Rusije”.

„Živu istinu“ u kojoj je gost dr Dragan Markovina pogledajte večeras od 20 sati i 10 minuta na Prvoj i Atlas TV. U istom terminu intervju možete slušati i na Anteni M.

Izvor: antenam.net; foto: nezavisne.com

Portal Analitika