Društvo

Vojska zaradila sedam miliona dolara od viška naoružanja

Ministarstvo odbrane (MO) lani je za ukupno 6.908.758 dolara prodalo viškove naoružanja i vojne opreme.
Vojska zaradila sedam miliona dolara od viška naoružanja
Portal AnalitikaIzvor

Kako barinfo.me prenosi Vijesti, na spisku je čak 107 pojedinačnih stavki, od puščanih metaka do ratnih brodova, a kupci su bile firme “Simo-NPS“ i “Nikolas“ iz Herceg Novog, “Poliex“ Berane, “Capris" Bar, “Montenegro Defence Industry“ (MDI) i “Cofis Montenegro" iz Podgorice.
 
Firme su kupljeno naoružanje i opremu izvozile u više država, mahom Afrike i Azije.
 
MO je najviše prihodovalo od prodaja rashodovane raketne topovnjače “Rade Končar" za 2,45 miliona dolara, koju je kupila Kenija.
 
Prema spisku, momaričko naoružanje i oprema najbolje su išli, pa je MO lani 71,5 hiljada dolara prodalo lani i jedan brodski top “bofors", kalibra 57 milimetara, sa rashodovanja raketne topovnjače i dva brodska protivavionska i protivraketna šestocjevna topa, kalibra 30 mm za ukupno 315 hiljada dolara.
 
MDI je lani kupio i tri dvocjevna brodska topa, kalibra 30 mm, ali se u izvještaju MO ne navodi po kojoj cijeni.
 
Ta firma, zajedno sa “Nikolasom" i “Cofis Montenegrom", lani je bila kupac i 10 brodskih topova “bofors“, kalibra 40 mm, po pojedinačnim cijenama od pet do šest hiljada dolara.
 
Prodat je za 5.250 dolara i jedan četvorocijevni brodski protivavionski top, kakvi su nekada proizvođeni u tivatskom “Arsenalu”, i 18 brodskih raketnih bacača kalibra 30 mm, za ukupno 3.600 dolara.
 
Raznim kupcima MO je lani prodalo i četiri protivavionska topa „bofors" iz jedinica Kopnene vojske, 19 trocjevnih protivavionskih topova “hispano", kalibra 20 mm, čak 284 bestrzajnih topova kalibra 82 mm i 22 minobacača raznih kalibara. Od municije za pješadijsko naoružanje, najtraženiji su bili meci kalibra 7,9 mm za pušku M48.

Portal Analitika